Pizza bianca z serem pleśniowym, dynią, rukolą i orzechami włoskimi
Ta pizza powstała na specjalne życzenie jednej z czytelniczek bloga. Tak właściwie, to myślałem, że mi się upiecze i nie będę musiał jej robić. Jednak fanki bywają wytrwałe w swoich prośbach i nie było wyjścia. Koniec końców ustaliliśmy, że będzie sezonowa. Ja przeforsowałem dynię, a Karolina ser pleśniowy. Do tego trochę włoskich orzechów i rukoli, które wspaniale się komponują z wymienionymi wcześniej dodatkami. Pizzę upiekłem na moim ulubionym cieście: cienkim i chrupiącym tak, jak zwykło się ją jadać we Włoszech. Gorąco polecam!
Przepis ze specjalną dedykacją dla Karoliny z futraspecjalnejtroski.pl.
*
SKŁADNIKI
na 4 duże pizze
Ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 20 g świeżych drożdży (lub 10 g suszonych)
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 300 ml letniej wody
- 400 g sera z niebieską pleśnią (u mnie Danish Blue)
- 400 g ulubionej dyni
- 120 g orzechów włoskich
- 120 g rukoli
- 3 łyżki oliwy z oliwek
* PRZYGOTOWANIE Ciasto Mąkę połącz z solą, cukrem i suchymi drożdżami (jeśli używasz). Drożdże świeże rozpuść w leniej wodzie, którą następnie wlej do ciasta wraz z oliwą. Wymieszaj wszystkie składniki łyżką i zagnieć ciasto. Powinno być gładkie, miękkie i elastyczne. W razie potrzeby dolej więcej wody lub podsyp mąką. Z ciasta uformuj kulę, posmaruj ją oliwą i umieść w dużej misie, którą przykryj następnie ściereczką. Odstaw w ciepłe miejsce na półtorej godziny.
Dodatki Ser pokrusz i wymieszaj w salaterce z oliwą. Dynię obierz i umyj, a następnie pokrój na cieniutkie plasterki za pomocą największych oczek tarki, mandoliny lub obieraczki do warzyw. Orzechy posiekaj, a rukolę umyj i osusz.
Pieczenie Rozgrzej piekarnik do 280°C. Ciasto podziel na 4 równe porcje. Każdą rozwałkuj na średnicę ok. 30 cm na posypanym mąką blacie. Placki posmaruj serem wymieszanym z oliwą, zostawiając suche brzegi. Rozłóż równomiernie plasterki dyni, a następnie posyp całość orzechami. Każdą pizzę piecz na rozgrzanej blasze lub kamieniu do pizzy przez 8-10 minut, aż ser się roztopi, a spód zarumieni. Podawaj od razu, posypując uprzednio rukolą.
*