Pita z kurczakiem i sałatką

Przepis na przepyszne pity. Są łatwe w przygotowaniu i smakują wyśmienicie. Do marynowania dań, a także sałatek idealnie sprawdzi się Kujawski z ziołami. Jest idealny do mięs, ryb, sałatek czy na grilla. Do wyboru są różne warianty smakowe.
Świetnie sprawdza się zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Składniki na pitę z kurczakiem i sałatką:
Ciasto na pity:
- 300 g mąki pszennej
- ok.3/4 szklanki ciepłej wody
- 15 g drożdży
- 1 łyżeczka soli i cukru
Dodatkowo:
- 1 duży filet z kurczaka
- 2-3 łyżki oleju Kujawskiego z ziołami “Czosnek i bazylia”
Sałatka:
- 1 opakowanie mixu sałat
- 1 pomidor
- 1 zielony ogórek
- 1/2 - 1 czerwona cebula
- 1 opkaowanie mini mozzarelli
- 1-2 łyżki oleju Kujawskiego z ziołami “Oregano, pomidor, cebula”
Przyrządzanie pity z kurczakiem i sałatką:
W misce umieszczam świeże drożdże, cukier oraz ciepłą wodę. Całość dokładnie mieszam. Dodaję mąkę oraz sól i wyrabiam ciasto drożdżowe. Odstawiam do wyrośnięcia na ok. 30 min.
Kroję filet z kurczaka na mniejsze kawałki. Marynuję, więc dodaję sól oraz pieprz, a także wlewam olej Kujawski wariant “Czosnek z bazylią”. Dokładnie mieszam i odstawiam.
Gdy ciasto na pity wyrośnie, wałkuję go na cienki placek i wycinam dwa średniej wielkości kółka. Smaruję wodą i odstawiam jeszcze do wyrośnięcia na ok. 10 min. Piekarnik nagrzewam do temperatury 220°C i wstawiamy pity. Chlebki piekę przez około 15 min.
Gdy chlebki się pieką, przygotowują sałatkę.Wszystkie warzywa kroję, dokładnie mieszam i polewam olejem Kujawskim z ziołami “Oregano, pomidor, cebula”
Po upieczeniu chlebki delikatnie nacinam i wypełniam warzywami z sałatki oraz usmażonym mięsem. Pita z kurczakiem i sałatką jest pyszna!
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: 70 min
Stopień trudności: średnio trudne