Pilaw z groszkiem i marchewką - lekki, dietetyczny obiad - Be Fit!
No i kolejne, pyszne, a zarazem dietetyczne danie, które wskoczyło do mojej diety na stałe!
Pilaw z groszkiem i marchewką jest daniem zarówno lekkim, jak i sycącym, a do tego minimalistycznym pod względem użytych składników.
Możemy podawać go solo, lub też z ulubioną rybą czy też mięsem.
Pilaw przyrządza się niezwykle szybko i jest świetnym pomysłem na obiad w domu, jak i do zabrania do pracy.
Gwarantuję, że każdy z przyjemnością sięgnie po dokładkę, albo talerz będzie oblizywał do zera!
Polecam!
Koniecznie wypróbujcie!
SKŁADNIKI:
( 2 porcje )
* ryż – 1 szkl
* marchew – 1 szt
* groszek ( mrożony ) – 100 g
* czosnek – 1 ząbek
* bulion warzywny – 2 szkl
* świeża pietruszka
* sól, pieprz, sok z cytryny
* oliwa z oliwek – 3 łyżki
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojoną w kosteczkę marchewkę, przesmażamy 5 minut, wrzucamy posiekany czosnek.
Dodajemy ryż, przesmażamy, zalewamy bulionem, przykrywamy i na wolnym ogniu gotujemy ok. 20 minut ( pamiętajmy, by mieszać! ).
Groszek zalewamy wrzątkiem, po 5 minutach odcedzamy, dodajemy do ugotowanego ryżu, doprawiamy odrobiną soli, pieprzu i sokiem z cytryny.
UWAGA!
Świetnym dodatkiem jest usmażony na odrobinie oliwy i pokrojony w paseczki omlet z białka i świeża pietruszka!
Smacznego!