Piknik na pożegnanie lata: roślinne grillowanie na trawie
W ostatni dzień lata trójka przyjaciółek postanowiła wybrać się na piknik na łonie natury. Oprócz plotek przyświecała im chęć złapania ostatnich promieni letniego słońca i zrobienia grilla. Jednak napotkały pewien problem — co przygotować i czym zastąpić kiełbaski albo karkówkę, żeby było zdrowo, lekko i przyjemnie. Rozwiązania szukać długo nie musiały, bo w te pędy przybiegłem im z pomocą i zaproponowałem trzy wspaniałe przepisy na roślinne grillowanie: fasolowe burgery z morelowym chutneyem, warzywne szaszłyki z wędzoną papryką i ziołami oraz awokado nadziewane sałatką z komosy ryżowej. Nie zabrakło również orzeźwiającego napoju — mrożonej herbaty z brzoskwinią. Oczywiście koniec końców zadanie przygotowania tych potraw spadło na mnie, ale dzięki temu dzisiaj Wy możecie przygotować sami taki piknik. Myślę, że wybór dań pozwoliłby zaspokoić głód nawet najbardziej wybrednym mięsożercom. Zapraszam do roślinnego grillowania! ;)
*
SKŁADNIKI
dla 4 osób
Fasolowe burgery:
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 2 czerwone cebule
- garść rodzynek
- ½ łyżeczki kuminu
- ½ łyżeczki cynamonu
- ½ łyżeczki wędzonej papryki
- 1 łyżeczka oleju kokosowego
- sól, pieprz
Dodatki:
- 4 bułki
- garść rukoli
- 1 czerwona cebula
Chutney morelowy:
- 1 czerwona cebula
- 1 papryczka chili
- 4 duże morele
- ½ łyżeczki nasion kopru włoskiego
- ½ łyżeczki nasion kolendry
- 1 łyżeczka gorczycy
- 30 ml octu winnego
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka oleju kokosowego
Szaszłyki warzywne:
- 1 kolba kukurydzy
- 1 mała cukinia
- papryki (zielona, czerwona i żółta)
- 1 czerwona cebula
- kilkanaście pomidorków koktajlowych
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- ½ łyżeczki oregano
- ½ łyżeczki rozmarynu
- ½ łyżeczki soli
- oliwa z oliwek
Grillowane awokado z quinoa:
- 2 awokado
- ¼ szklanki quinoa
- 1 pomidor
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- ½ łyżeczki mielonej kolendry
- sok z 1 cytryny
- sól, pieprz
Mrożona herbata:
- 1 l wrzątku
- 2 torebki czarnej herbaty
- sok z 1 cytryny
- 3 brzoskwinie
- kilka łyżek miodu
- lód (opcjonalnie)
* PRZYGOTOWANIE
Chutney morelowy Na oleju zeszklij drobno posiekaną cebulę. Następnie dodaj pokrojoną papryczkę chili, koper włoski, kolendrę i gorczycę. Smaż kilka minut i kolejno wrzuć pokrojone w niedużą kostkę morele. Zalej je octem i posłodź cukrem. Gotuj na małym ogniu przez pół godziny, aż sos stanie się gęsty i przybierze konsystencję dżemu. Pamiętaj, aby nie rozgotować owoców. W razie potrzeby dodaj więcej cukru oraz octu. Chutney powinien być słodko-winny w smaku.
Fasolowe burgery Jedną czerwoną cebulę drobno posiekaj i przysmaż na oleju kokosowym. Następnie dodaj rodzynki i smaż jeszcze kilka minut. Wsyp przyprawy: kumin, wędzoną paprykę i cynamon. Po chwili dodaj fasolę i dokładnie wymieszaj. Przypraw solą i pieprzem do smaku. Dodaj posiekaną drobno pietruszkę i połącz z resztą składników. Za pomocą tłuczka do ziemniaków zmiażdż fasolę. Następnie uformuj 4 burgery jednakowej wielkości. Przed podaniem grilluj kilka minut z obu stron. Możesz je dodatkowo posmarować olejem kokosowym, aby nie przywarły. Podawaj w przypieczonej na grillu bułce z rukolą, plastrami czerwonej cebuli i chutneyem z moreli.
Szaszłyki warzywne Kukurydzę i cukinię pokrój w plastry, cebulę w ćwiartki, oddzielając warstwy, paprykę na duże kawałki. Wszystkie warzywa wrzuć do miski razem z przyprawami i oliwą. Wymieszaj, a następnie nabijaj na przemian na namoczone uprzednio w wodzie wykałaczki. Grilluj, często obracając przez kilkanaście minut, aż warzywa będą miękkie.
Grillowane awokado z quinoa i pomidorami Kaszę quinoa ugotuj wg przepisu na opakowaniu, następnie przepłucz pod wodą. Dodaj pokrojonego w kostkę pomidora, posiekaną natkę pietruszki, sok z cytryny i kolendrę. Przypraw solą i pieprzem do smaku. Awokado przekrój na połówki, wyjmij pestki i skrop sokiem z cytryny. Grilluj, aż stanie się złotobrązowe od spodu. Następnie wypełnij sałatką.
Mrożona herbata Herbatę zaparz i wystudź do temperatury pokojowej. Dwie brzoskwinie pokrój na plasterki. Włóż do rondelka, zalej miodem i odrobiną wody. Gotuj około godziny na małym ogniu, aż powstanie gęsty syrop. Odcedź owoce i dodaj do herbaty wraz z sokiem z cytryny. Schłodź przez kilka godzin w lodówce. Podawaj z kostkami lodu i plasterkami brzoskwini.
*
*
Za udział w sesji pięknie dziękuję wspaniałym modelkom: Agnieszce, Karolinie oraz Marcie.