Pikantny kapuśniak z wkładką
- Wynik: 120
- Czas przygotowania: 10minuty
- Czas gotowania: 1h 50 min
Wyjątkowo długa zima w tym roku zmusza mnie do częstszego gotowania zup. Talerz rozgrzewającej i sycącej zupy po przyjściu z zimnego dworu to jedna z lepszych rzeczy o tej porze roku. Dzisiaj polecam pikantny kapuśniak z konkretną, mięsną wkładką.
Składniki- żeberka wieprzowe - 500 g
- kapusta kiszona - 400 g
- marchewka - 1 szt.
- ziemniaki - 3 szt.
- cebula - 1 szt.
- kawałek pora
- ziele angielskie - 3-4 ziarenka
- kminek - 1/2 łyżeczki
- papryczka chilli - 1 strąk
- sól - do smaku
- pieprz - do smaku
Mięso opłukać . W garnku zagotować około 4-5 l wody. Włożyć pokrojone na mniejsze kawałki mięso, pokrojoną w plasterki marchewkę, cebulę, kawałek pora, ziele angielskie, kminek i krążki papryczki chilli. Zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować około 40 min. aż mięso będzie miękkie. Po tym czasie dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować jeszcze oko. 15 min. Następnie dodać pokrojoną kapustę i ponownie gotować ok. 15 min. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Smacznego:)