Pikantne szaszłyki wieprzowe z szalotką

Pikantne szaszłyki wieprzowe z szalotką
Zdjęcie - Pikantne szaszłyki wieprzowe z szalotką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pikantne szaszłyki wieprzowe z szalotką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pikantne szaszłyki wieprzowe z szalotką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pikantne szaszłyki wieprzowe z szalotką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pikantne szaszłyki wieprzowe z szalotką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pikantne szaszłyki wieprzowe z szalotką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pikantne szaszłyki wieprzowe z szalotką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pikantne szaszłyki wieprzowe z szalotką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 500 g polędwicy wieprzowej
  • 7 małych szalotek
  • 5 słodkich minipapryczek
  • 8 patyczków do szaszłyków
Marynata:
  • 6 łyżek oleju Kujawski z papryką ostrą, pomidorami i bazylią
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • 2 łyżki octu winnego
Przygotowanie Składniki marynaty mieszam i umieszczam w niej polędwicę. Całość wkładam do lodówki na 1 godz.


Po tym czasie wyjmuję mięso z marynaty i kroję w plastry o grubości 0,5-1 cm, które następnie delikatnie rozbijam palcami. Każdy z plastrów po rozbiciu kroję na pół.


Szalotki obieram i przekrajam wzdłuż, na pół. Papryczki oczyszczam z pestek i kroję w krążki.


Na patyczki kolejno nabijam: złożony w harmonijkę pasek polędwicy, szalotkę i paprykę, po czym skrapiam wszystko olejem Kujawskim z ziołami. Tak przygotowane szaszłyki grilluję lub układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piekę w temperaturze 190°C przez ok. 20 min.


Porada:

Kupując wieprzowinę sprawdzajmy, jakiej jakości jest mięso. Niskiej jakości mięso jest ciemne, twarde i dość tłuste. Natomiast mięso wysokiej jakości ma różowy kolor i jest chudsze.



Przepis pochodzi z www.napiecyku.pl

Kategorie przepisów