Pikantna zupa z dyni i mleka kokosowego
Pyszny krem z dyni i mleka kokosowego. Pikantny i aromatyczny - idealny na jesienne dni.
Pikantna zupa z dyni i mleka kokosowego
SKŁADNIKI:
- 1 średniej wielkości dynia Hokkaido
- 1 puszka mleka kokosowego
- 2 szklanki bulionu (warzywny lub z kurczaka)
- 1 cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- opcjonalnie 2-3 listki limonki kaffir
- 2 łyżki oleju
- 2-4 łyżeczki czerwonej pasty curry, do smaku
- sól do smaku
- płatki chilli po posypania
Dynię dokładnie umyj, usuń pestki i pokrój na kawałki.
Cebulę i czosnek obierz. Cebulę pokrój w kostkę, czosnek posiekaj.
W rondlu z grubym dnem rozgrzej olej, wrzuć cebulę oraz czosnek. Smaż aż lekko się zezłoci.
Dodaj pokrojoną dynię, listki limonki i zalej bulionem. Gotuj do miękkości dyni.
Usuń listki i zmiksuj na krem, dodaj mleko kokosowe, dopraw pastą curry i solą. Gotuj na wolnym ogniu jeszcze kilka minut.
Przed podaniem możesz posypać płatkami chilli.
Wyślij pocztą e-mailWrzuć na blogaUdostępnij w usłudze TwitterUdostępnij w usłudze Facebook Reakcje: