Piersi kurczaka ze szpinakiem i serem – nacinane

Piersi kurczaka ze szpinakiem i serem – nacinane

Piersi kurczaka to niewątpliwie jedno z tych mięs, które można przygotować na wiele różnych sposobów. Jednym z nich są tzw piersi nacinane. Jak sama nazwa wskazuje, w piersiach kurczaka robimy co kilka centymetrów równoległe nacięcia i w te „mini kieszonki” wkładamy dowolne dodatki. U mnie dziś farsz szpinakowy. Dalej piersi zapieka się w piekarniku, a pod koniec posypuje tartym serem cheddar. Jest pysznie 🙂

Takie mięsko podałam z młodymi, pieczonymi ziemniaczkami oraz brokułami zapiekanymi w sosie serowo-śmietanowym z boczkiem. Nie do końca był to fit posiłek, ale warto było się skusić 🙂 😉

Zdjęcie - Piersi kurczaka ze szpinakiem i serem – nacinane - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
  • 2-3 piersi kurczaka
  • około 90 g świeżego szpinaku
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1-2 łyżki posiekanych suszonych pomidorów
  • 75 g sera ricotta
  • 2 garście tartego sera cheddar
  • mielona papryka słodka i ostra
  • szczypta mielonego imbiru
  • szczypta kurkumy oraz curry
  • sól, pieprz
  • oliwa

Na patelni rozgrzewamy `1 łyżkę oliwy, dodajemy szpinak i smażymy, aż znacznie zmniejszy swoją objętość. Pod koniec dokładamy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekane drobno suszone pomidory, smażymy jeszcze chwilkę. Na koniec dokładamy mniej więcej 2 łyżki ricotty, podgrzewamy dalej, mieszając, aż ser się roztopi i połączy z pozostałymi składnikami. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Odstawiamy do przestudzenia.

Piersi kurczaka nacinamy co 1,5-2 cm, tworząc tzw kieszonki. Oprószamy solą, pieprzem, mieloną papryką słodką i ostrą, szczyptą kurkumy, imbiru oraz curry. Skrapiamy niewielką ilością oliwy i dokładnie mieszamy, wcierając przyprawy w mięso. Powstałe wgłębienia/nacięcia wypełniamy farszem szpinakowym.

Mięso przenosimy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę lub do żaroodpornego naczynia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 minut. Po tym czasie wierzch posypujemy tartym serem cheddar. Zapiekamy dalej, aż ser się roztopi, a mięso „dojdzie” (przez około 10-15 minut).

Polecam również przepis na Sałatkę Gyros z mięsem mielonym Zdjęcie - Piersi kurczaka ze szpinakiem i serem – nacinane - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Piersi kurczaka ze szpinakiem i serem – nacinane - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Piersi kurczaka ze szpinakiem i serem – nacinane - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Piersi kurczaka ze szpinakiem i serem – nacinane - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Piersi kurczaka ze szpinakiem i serem – nacinane - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów