Piersi kurczaka z pesto szpinakowym
Dania obiadowe to nie moja bajka jeśli chodzi o zdjęcia. Zazwyczaj brakuje mi na nie czasu i pomysłu i trochę smutno jeść potem zimne samej, a z kolei, gdy rodzinka czeka na mnie, mam wyrzuty, że oni jedzą zimne. Z tego też powodu zdjęcia te są zazwyczaj robione totalnie na szybko. Tak było też i tym razem.
Oprócz przepisu na mięsko, chciałabym Wam zwrócić uwagę na sałatkę. Przygotowałam ją wykorzystując składniki pozostałe z pesto i polałam ją moim ulubionym dressingiem balsamicznym. To było tak dobre, że mogłabym jeść tylko to 🙂
Składniki na piersi kurczaka z pesto szpinakowym:
- 3-4 pojedyncze piersi kurczaka
- około 80-100 g świeżego szpinaku baby
- 1 ząbek czosnku
- 65 g sera feta
- 45 g suszonych pomidorów z zalewy
- kilka łyżek oleju lub oliwy
- około 15 g orzeszków pinii
- mielona papryka
- granulowany czosnek
- sól, pieprz
Jak zrobić piersi kurczaka z pesto szpinakowym?
Oczyszczone mięso nacinamy nożem co kilka cm, starając się nie przekroić mięsa po całości, a jedynie uzyskać kieszonki, w które później umieścimy farsz. Oprószamy piersi mieloną papryką, granulowanym czosnkiem oraz solą i pieprzem.
Do kielicha blendera wkładamy szpinak, suszone pomidory, fetę, orzeszki pinii oraz oliwę. Miksujemy. W razie potrzeby doprawiamy do smaku.
Mięso umieszczamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym. Za pomocą dwóch łyżeczek wypełniamy kieszonki kurczaka przygotowanym pesto.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20-30 minut.
Źródło