Piersi kurczaka z pesto szpinakowym

Piersi kurczaka z pesto szpinakowym

Dania obiadowe to nie moja bajka jeśli chodzi o zdjęcia. Zazwyczaj brakuje mi na nie czasu i pomysłu i trochę smutno jeść potem zimne samej, a z kolei, gdy rodzinka czeka na mnie, mam wyrzuty, że oni jedzą zimne. Z tego też powodu zdjęcia te są zazwyczaj robione totalnie na szybko. Tak było też i tym razem.

Oprócz przepisu na mięsko, chciałabym Wam zwrócić uwagę na sałatkę. Przygotowałam ją wykorzystując składniki pozostałe z pesto i polałam ją moim ulubionym dressingiem balsamicznym. To było tak dobre, że mogłabym jeść tylko to 🙂

Zdjęcie - Piersi kurczaka z pesto szpinakowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na piersi kurczaka z pesto szpinakowym:

  • 3-4 pojedyncze piersi kurczaka
  • około 80-100 g świeżego szpinaku baby
  • 1 ząbek czosnku
  • 65 g sera feta
  • 45 g suszonych pomidorów z zalewy
  • kilka łyżek oleju lub oliwy
  • około 15 g orzeszków pinii
  • mielona papryka
  • granulowany czosnek
  • sól, pieprz

Jak zrobić piersi kurczaka z pesto szpinakowym?

Oczyszczone mięso nacinamy nożem co kilka cm, starając się nie przekroić mięsa po całości, a jedynie uzyskać kieszonki, w które później umieścimy farsz. Oprószamy piersi mieloną papryką, granulowanym czosnkiem oraz solą i pieprzem.

Do kielicha blendera wkładamy szpinak, suszone pomidory, fetę, orzeszki pinii oraz oliwę. Miksujemy. W razie potrzeby doprawiamy do smaku.

Mięso umieszczamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym. Za pomocą dwóch łyżeczek wypełniamy kieszonki kurczaka przygotowanym pesto.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20-30 minut.

Zdjęcie - Piersi kurczaka z pesto szpinakowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Piersi kurczaka z pesto szpinakowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Źródło

Kategorie przepisów