Pierś kaczki z chrupiącą skórką na puree z buraków z chrzanem

Pierś kaczki z chrupiącą skórką na puree z buraków z chrzanem
Zdjęcie - Pierś kaczki z chrupiącą skórką na puree z buraków z chrzanem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pierś kaczki z chrupiącą skórką na puree z buraków z chrzanem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pierś kaczki z chrupiącą skórką na puree z buraków z chrzanem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pierś kaczki z chrupiącą skórką na puree z buraków z chrzanem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pierś kaczki z chrupiącą skórką na puree z buraków z chrzanem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pierś kaczki z chrupiącą skórką na puree z buraków z chrzanem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pierś kaczki z chrupiącą skórką na puree z buraków z chrzanem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pierś kaczki z chrupiącą skórką na puree z buraków z chrzanem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pierś kaczki z chrupiącą skórką na puree z buraków z chrzanem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pierś kaczki z chrupiącą skórką na puree z buraków z chrzanem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pierś kaczki z chrupiącą skórką na puree z buraków z chrzanem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 500 g buraków
  • 500 g średnich piersi kaczki (ok. 2 szt.)
  • 50 g masła
  • 25 g korzenia chrzanu
  • 20 ml oleju Kujawskiego 3 ziarna
  • 15 ml octu balsamicznego
  • 5 g czosnku
  • ½ łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • 1 gałązka rozmarynu
  • sól, pieprz do smaku
  • natka pietruszki do dekoracji
Przygotowanie

Buraczki piecz w piekarniku przez około 1,5 godz. w zależności od wielkości. Lekko ostudź. Obierz i odłóż ½ buraka, a pozostałe zetrzyj na drobnej tarce lub rozdrobnij za pomocą malaksera. Na łyżce oleju Kujawskiego 3 ziarna podsmaż buraczki. Dopraw do smaku solą, pieprzem, octem balsamicznym, zielem angielskim i jeszcze chwilę przesmażaj. Na koniec dodaj masło i wymieszaj do roztopienia. Odstaw.


Skórę kaczki natnij w kratkę ostrym nożem i oprósz solą.

Na drugą patelnię wlej łyżkę oleju Kujawskiego 3 ziarna i ułóż piersi kaczki skórą do dołu. Smaż na średnim ogniu przez ok. 8-10 min.


W połowie czasu smażenia dodaj na patelnię rozgnieciony czosnek i rozmaryn. Cały czas kontroluj stan wysmażenia mięsa. Gdy skórka będzie złocista i chrupiąca, odwróć mięso na drugą stronę i dosmaż. Pierś powinna być średnio wysmażona i lekko różowa w środku.


Usmażone mięso zdejmij z patelni, oprósz świeżo mielonym pieprzem i pozostaw na 10 min., by odpoczęło.


Odłożoną połówkę buraka pokrój w kostkę. Puree wyłóż na talerze, posyp kostką buraka, na tarce zetrzyj chrzan, posyp puree. Mięso pokrój ukośnie i układaj na burakach. Udekoruj natką.



Przepis pochodzi z osmykolorteczy.blog.pl

Kategorie przepisów