Pierożki z ciasta francuskiego z kurczakiem i szpinakiem

Pierożki z ciasta francuskiego z kurczakiem i szpinakiem
Zdjęcie - Pierożki z ciasta francuskiego z kurczakiem i szpinakiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pierożki z ciasta francuskiego z kurczakiem i szpinakiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pierożki z ciasta francuskiego z kurczakiem i szpinakiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pierożki z ciasta francuskiego z kurczakiem i szpinakiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pierożki z ciasta francuskiego z kurczakiem i szpinakiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pierożki z ciasta francuskiego z kurczakiem i szpinakiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pierożki z ciasta francuskiego z kurczakiem i szpinakiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pierożki z ciasta francuskiego z kurczakiem i szpinakiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 1 mały filet z kurczaka
  • 70 g mozzarelli
  • 1 saszetka (30 ml) oleju Kujawski z czosnkiem
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki rozmrożonego szpinaku
  • 2 łyżki kminku lub kminu rzymskiego
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 łyżka suszonej kolendry
Przygotowanie Na patelni rozgrzewam 2 łyżki oleju Kujawskiego z czosnkiem. Na patelnię kładę kurczaka i obsmażam go na złoty kolor. Dodaję 3 łyżki sosu sojowego i duszę mięso pod przykryciem do miękkości.


Do miseczki wrzucam drobno pokrojone mięso (bez sosu powstałego przy smażeniu), dodaję szpinak, pokrojony ser i ½ łyżki oleju Kujawskiego z czosnkiem. Całość dokładnie mieszam.


Ciasto rozcinam wzdłuż, aby powstały trzy paski. Następnie wycinam kwadraty. Na środek każdego z nich kładę łyżeczkę farszu i dokładnie zlepiam ciasto na kształt trójkąta. Brzegi zawijam pod spód. Pierożki smaruję olejem Kujawskim z czosnkiem z saszetki i posypuję kminkiem oraz kolendrą.


Na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia, układam pierożki i wkładam je do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piekę ok. 20 min., aż się zezłocą. Podaję z czerwonym barszczem.


Porada:

Ciasto francuskie można lekko rozwałkować - rożki będą wtedy delikatniejsze i przygotujemy więcej porcji.



Przepis pochodzi z www.napiecyku.pl

Kategorie przepisów