Pierogi z łososiem, szpinakiem i suszonym pomidorem
Pierogi robię bardzo rzadko, a to ze względu na brak czasu niestety. Jak mąż ma wolne, ja nic ważnego do zrobienia, to raz na jakiś czas uda mi się :-). Zawsze robię jakieś inne, bo na bieżąco ruskie robi moja mama. Dlatego jak już to nie ruskie he he. Tym razem ze szpinakiem, łososiem i suszonym pomidorem :-). Zrobiłam około 60 i zniknęły wszystkie :-)). Miłego dnia :-)
Składniki ciasto:
- 500 g maki pszennej
- sól
- dość ciepła woda
- 1 żółtko
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy sól. Dodajemy porcjami wodę i mieszamy z mąką, dodajemy żółtko, oraz oliwę i wyrabiamy do momentu, aż powstanie elastyczne ciasto. Formujemy kulę, oprószamy mąką i odstawiamy na ok. 15 minut.
Farsz:
- opakowanie szpinaku baby
- około 300 g fileta z łososia
- 6 suszonych pomidorów
- sól
- pieprz
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczka oleju kokosowego
Szpinak myjemy, wrzucamy na rozgrzany olej, oprószamy solą i pieprzem. Dodajemy drobno pokrojony czosnek i pomidory. Łososia myjemy, kroimy w drobną kostkę, wrzucamy do reszty. Smażymy do momentu, aż łosoś będzie gotowy. Studzimy. Robimy pierogi, gotujemy w osolonej wodzie :-). W rondelku rozpuszczamy masełko i wrzucamy do niego pierogi :-)