Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem

Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem
Zdjęcie - Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki:

Ciasto:

  • 3 szkl. mąki pszennej
  • 1 szkl. gorącej wody
  • 1 płaska łyżeczka soli

Farsz:

  • 100 g twarogu
  • 50 g boczku
  • 2 duże cebule
  • 2 łyżki oleju Kujawski bazylia, czosnek 
  • 1 szkl. kaszy gryczanej
  • sól i pieprz
Przygotowanie:

Składniki na ciasto mieszamy łyżką, a następnie zagniatamy. Ciasto powinno być elastyczne. Wkładamy je do miski, nakrywamy drugim naczyniem, aby nie wyschło.

Kaszę płuczemy na sitku, wsypujemy do garnka, prażymy na sucho i kiedy będzie czuć jej aromat – dodajemy 1 łyżeczkę soli. Zalewamy 2 szkl. wody i gotujemy na małym ogniu, aż kasza wchłonie cały płyn. Wkruszamy ser biały. Drobno siekamy 1 cebulę i szklimy ją na 2 łyżkach oleju. Dodajemy do kaszy, doprawiamy solą i pieprzem.

Ciasto na pierogi wałkujemy cienko, wykrawamy kółka i nakładamy zimny farsz. Zlepiamy i gotujemy w osolonym wrzątku do wypłynięcia.

Boczek kroimy na kawałki i topimy na skwarki, dorzucamy drugą posiekaną cebulkę i okraszamy pierogi.

Kategorie przepisów