Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem
Składniki:
Ciasto:
- 3 szkl. mąki pszennej
- 1 szkl. gorącej wody
- 1 płaska łyżeczka soli
Farsz:
- 100 g twarogu
- 50 g boczku
- 2 duże cebule
- 2 łyżki oleju Kujawski bazylia, czosnek
- 1 szkl. kaszy gryczanej
- sól i pieprz
Składniki na ciasto mieszamy łyżką, a następnie zagniatamy. Ciasto powinno być elastyczne. Wkładamy je do miski, nakrywamy drugim naczyniem, aby nie wyschło.
Kaszę płuczemy na sitku, wsypujemy do garnka, prażymy na sucho i kiedy będzie czuć jej aromat – dodajemy 1 łyżeczkę soli. Zalewamy 2 szkl. wody i gotujemy na małym ogniu, aż kasza wchłonie cały płyn. Wkruszamy ser biały. Drobno siekamy 1 cebulę i szklimy ją na 2 łyżkach oleju. Dodajemy do kaszy, doprawiamy solą i pieprzem.
Ciasto na pierogi wałkujemy cienko, wykrawamy kółka i nakładamy zimny farsz. Zlepiamy i gotujemy w osolonym wrzątku do wypłynięcia.
Boczek kroimy na kawałki i topimy na skwarki, dorzucamy drugą posiekaną cebulkę i okraszamy pierogi.