Pierogi z kapustą i grzybami babci Stasi

Zdjęcie - Pierogi z kapustą i grzybami babci Stasi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pierogi z kapustą i grzybami babci Stasi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pierogi z kapustą i grzybami babci Stasi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pierogi z kapustą i grzybami babci Stasi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pierogi z kapustą i grzybami babci Stasi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pierogi z kapustą i grzybami babci Stasi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pierogi z kapustą i grzybami babci Stasi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pierogi z kapustą i grzybami babci Stasi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pierogi z kapustą i grzybami babci Stasi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pierogi z kapustą i grzybami babci Stasi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pierogi z kapustą i grzybami babci Stasi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki Ciasto:
  • Mąka pszenna - 2 pełne szklanki
  • Woda - ¾ szklanki
  • Jajko - 1 szt.
  • Sól - szczypta
Nadzienie:
  • Kapusta kwaszona - 1 kg
  • Grzyby suszone - duża garść
  • Cebula - 1 szt.
  • Majeranek - szczypta
  • Pieprz czarny - szczypta
  • Kminek mielony - szczypta
  • Olej Kujawski 3 ziarna - kilka łyżek
Przygotowanie

Grzyby umyć i namoczyć, najlepiej dzień wcześniej. Kapustę poszatkować i ugotować, potem odlać wodę i jeszcze lekko odcisnąć. Grzyby ugotować i zmielić w maszynce lub drobno pokroić. Cebulę pokroić, usmażyć na złoty kolor. Wszystko razem połączyć i doprawić - kapusta powinna być pikantna.

Ja kapustę nie gotuję, tylko smażę na oleju Kujawskim na patelni, dodając później grzyby i podlewając raz na jakiś czas wodą, by się nie przepaliła. Ciasto szybko zamiesić. Żeby ciasto było bardziej miękkie i delikatne, można dodać kilka łyżek oleju Kujawskiego i jedną łyżkę rozmiękczonej margaryny Palma. Rozwałkować cieńko. Wycinać szklanką małe placki. Ostrożnie napełnić nadzieniem i zakleić równo brzegi.

Zagotować wodę w dużym garnku, osolić. Włożyć szybko pierogi i gotować kilka minut po tym, jak wypłyną na powierzchnię.

Przepisy z tych kategorii

Kruche babeczki z pastą serowo-brokułową

Kruche babeczki z pastą serowo…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Pomidory nadziewane tuńczykiem

Pomidory nadziewane tuńczykiem

Kujawski Kujawski
Gwiazdka z Kujawskim

Ślimaczki z ciasta francuskiego z pieczarkami i mozzarellą
1

Ślimaczki z ciasta francuskieg…

Kujawski Kujawski
Gwiazdka z Kujawskim

Sałatka meksykańska z kurczakiem i awokado

Sałatka meksykańska z kurczaki…

Kujawski Kujawski
Gwiazdka z Kujawskim

Koreczki z buraka i sera pleśniowego z rozmarynem

Koreczki z buraka i sera pleśn…

Kujawski Kujawski
Gwiazdka z Kujawskim

Karp po żydowsku z żurawiną i orzechami

Karp po żydowsku z żurawiną i…

Kujawski Kujawski
Gwiazdka z Kujawskim

Przepisy z tych kategorii

Prosty chleb z ziarnami

Prosty chleb z ziarnami

napiecyku napiecyku
napiecyku

Bułeczki miodowe pieczone z serem camembert

Bułeczki miodowe pieczone z se…

Kujawski Kujawski
Gwiazdka z Kujawskim

Ciasteczka orzeszki z kremem z białej czekolady z migdałami

Ciasteczka orzeszki z kremem z…

Kujawski Kujawski
Gwiazdka z Kujawskim

Lukrowane pierniczki z czekoladą
1

Lukrowane pierniczki z czekola…

Kujawski Kujawski
Gwiazdka z Kujawskim

Tort makowy na kruchym spodzie
1

Tort makowy na kruchym spodzie

Kujawski Kujawski
Gwiazdka z Kujawskim

Ciasteczka kruche z makiem

Ciasteczka kruche z makiem

Kujawski Kujawski
Gwiazdka z Kujawskim