Pierogi ruskie w kremie groszkowym

Pierogi ruskie w kremie groszkowym

Te pierogi roznia sie nieco od ruskich ktore znamy dlatego, ze po pierwsze "stoja" a nie leza.a po drugie do tradycyjnego farszu, czyli ziemniaki,ser bialy dodalam pokrojone drobno suszone pomidorki- te pomidorki to dopiero "kop"

Jest jeszcze "cos" co doskonale widac- to zielony krem .ktory nie dosc ze uzupelnia smakowo pierogi,to jeszcze przywoluje wiosne - przynajmniej na talerzu .

Zapraszam!

Zdjęcie - Pierogi ruskie w kremie groszkowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pierogi ruskie w kremie groszkowym

Ciasto

. 2 szklanki maki pszennej + 1/2 do podsypania

. 1 szklanka wrzatku

. 1/4 kostki margaryny

. szczypta soli

 

Farsz

. 4 duze ziemniaki

. 250 gr sera bialego ( u mnie ricotta )

. 10 suszonych pomidorkow

 

 

Krem

. 1 szklanka mrozonego groszku

. 1 zabek czosnku

- 1 lyzka masla

.1/2 szklanki wody

. sol i pieprz

 

ponadto

. 100 gr wedzonego boczku

. 1 zabek czosnku

. 1 lyzka masla

.1 lyzka oliwy z oliwek

- kilka listkow pietruszki

 

Wykonanie

- ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie wraz z czosnkiem

- po ugotowaniu odcedzamy ziemniaki i ugniatamy tluczkiem

- dodajemy bialy ser i razem calosc ugiatamy az powstanie gladka jednolita masa

- pomidorki pluczemy pod bierzaca woda ,osuszamy je i drobno kroimy ostrym nozem,potem dodajemy do masy

- farsz przyprawiamy do smaku sola i pieprzem

 

 

- do szklanki z wrzatkiem wkladamy margaryne i rozpuszczamy ja

- do miski przesiewamy make,dodajemy sol i wlewamy powoli plyn calosc mieszajac lyzka

- kiedy maka wchlonie caly plyn wykladamy ciasto na deske i podsypujac maka zagniatamy je az stanie sie spojne i lsciace

- okrecamy ciasto folia i odstawiamy do lodowki ( mozemy to zrobic wieczorem )

- gotowe ciasto wykladamy na deske przekrawamy na pol i cienko walkujemy

- wykrawamy krazki za pomoca szklanki ,nakladamy porcje farszu ,zamykamy brzegi i wyciskamy falbanke

Zdjęcie - Pierogi ruskie w kremie groszkowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

- gotowy pierozek ustawiamy na desce

- gotujemy w osolonej wodzie ok.3 min

 

 

- groszek zielony zalewamy woda i gotujemy ok.5 min wraz z czosnkiem

- calosc z dodatkiem masla miksujemy za pomoca recznego blendera az powstanie krem

- pokrojony boczek kroimy w drobna kostke,dodajemy przecisniety czosnek i powoli dusimy z maslem i olejem na wolnym ogniu,na koniec dodajemy pokrojona drobno pietruszke

 

- na talerz wykladamy porcje kremu,na to ukladamy pierogi i calosc polewamy niewielka iloscia tluszczu i kawalkami boczku.

Smacznego!

Kategorie przepisów