Pierogi ruskie babci Marianki

Pierogi ruskie babci Marianki
Zdjęcie - Pierogi ruskie babci Marianki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

Ciasto:

  • 2 pełne szklanki mąki
  • ¾ szklanki ciepłej wody
  • 1 szczypta soli

Nadzienie:

  • 500 g ugotowanych ziemniaków
  • 200 g twarogu
  • 100 g cebuli
  • 50 ml oleju Kujawski tłoczonego na zimno słonecznikowego
  • 20 ml oleju Kujawski 3 ziarna
  • 1 mały pęczek dymki lub szczypiorku
  • ½ łyżeczki majeranku
  • sól

Przygotowanie:

KROK 1

Z mąki, ciepłej wody i soli zagniatamy elastyczne ciasto pierogowe. Odstawiamy na 15 minut pod przykryciem.

Zdjęcie - Pierogi ruskie babci Marianki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

KROK 2

Posiekaną cebulę rumienimy na oleju Kujawski 3 ziarna.

Zdjęcie - Pierogi ruskie babci Marianki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

KROK 3

Ziemniaki przeciskamy przez praskę razem z twarogiem. Dodajemy podsmażoną cebulę, majeranek i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy.

Zdjęcie - Pierogi ruskie babci Marianki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

KROK 4

Ciasto pierogowe cienko wałkujemy, wykrawamy kółka okrągłą foremką lub szklanką i lepimy pierogi ulubioną metodą.

Zdjęcie - Pierogi ruskie babci Marianki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

KROK 5

Pierogi gotujemy w osolonym wrzątku 1,5-2 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Od razu po odcedzeniu polewamy olejem słonecznikowym i posypujemy posiekaną dymką.

Zdjęcie - Pierogi ruskie babci Marianki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: 1 godzina

Zdjęcie - Pierogi ruskie babci Marianki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Pierogi ruskie babci Marianki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów