Pierogi pomidorowe z czosnkiem niedźwiedzim

Pierogi pomidorowe z czosnkiem niedźwiedzim

 


Zdjęcie - Pierogi pomidorowe z czosnkiem niedźwiedzim - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiPierogi pomidorowe z pysznym farszem ze szpinaku, sera i czosnku niedźwiedziego.

 

Składniki i przygotowanie pierogów pomidorowych z czosnkiem niedźwiedzim:

Ciasto:

  • Mąka 250 g ( dałam orkiszową typ 700)
  • Olej 25 g
  • Sól 1/2 łyżeczki
  • Koncentrat pomidorowy 2 łyżeczki
  • Woda 150 ml

 

Przygotowanie:

Mąkę przesiać do miski. Wrzącą wodą zalać mąkę. Dodać sól, koncentrat pomidorowy oraz olej. Wyrobić na jednolitą masę. Odstawić do ostygnięcia.

 

Farsz:

  • 2 opakowania szpinaku baby
  • Ser biały 400 g
  • Ser feta 100 g
  • Sól i pieprz do smaku
  • Gałka muszkatołowa trochę
  • Liście czosnku niedźwiedziego kilka sztuk

Okrasa:

  • 4 sztuki suszonych pomidorów
  • Ząbek czosnku
  • Oliwa około 50 ml

Pomidory pociąć na "skwarki", czosnek posiekać drobno. Rozgrzać oliwę dodać pokrojone pomidory i czosnek. Zestawić z ognia.

 


Zdjęcie - Pierogi pomidorowe z czosnkiem niedźwiedzim - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiPrzygotowanie:

 

Szpinak sparzyć we wrzątku kilka minut odcedzić i odcisnąć z wody następnie posiekać wraz z czosnkiem niedźwiedzim. Przełożyć do miski i dodać ser oraz przyprawy. Wymieszać całość.

Ciasto rozwałkować na cienki placek i wykrawać kółka albo kwadraty. Na środku umieść łyżeczkę nadzienia i zlepić. Ugotować wodę i posolić. Gotować pierogi partiami, jedną minutę po wypłynięciu.

Pierogi polać przygotowana okrasą i udekorować liśćmi bazyli.

 


Zdjęcie - Pierogi pomidorowe z czosnkiem niedźwiedzim - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Kategorie przepisów