Pierogi pomidorowe z czosnkiem niedźwiedzim
Pierogi pomidorowe z pysznym farszem ze szpinaku, sera i czosnku niedźwiedziego.
Składniki i przygotowanie pierogów pomidorowych z czosnkiem niedźwiedzim:
Ciasto:
- Mąka 250 g ( dałam orkiszową typ 700)
- Olej 25 g
- Sól 1/2 łyżeczki
- Koncentrat pomidorowy 2 łyżeczki
- Woda 150 ml
Przygotowanie:
Mąkę przesiać do miski. Wrzącą wodą zalać mąkę. Dodać sól, koncentrat pomidorowy oraz olej. Wyrobić na jednolitą masę. Odstawić do ostygnięcia.
Farsz:
- 2 opakowania szpinaku baby
- Ser biały 400 g
- Ser feta 100 g
- Sól i pieprz do smaku
- Gałka muszkatołowa trochę
- Liście czosnku niedźwiedziego kilka sztuk
Okrasa:
- 4 sztuki suszonych pomidorów
- Ząbek czosnku
- Oliwa około 50 ml
Pomidory pociąć na "skwarki", czosnek posiekać drobno. Rozgrzać oliwę dodać pokrojone pomidory i czosnek. Zestawić z ognia.
Przygotowanie:
Szpinak sparzyć we wrzątku kilka minut odcedzić i odcisnąć z wody następnie posiekać wraz z czosnkiem niedźwiedzim. Przełożyć do miski i dodać ser oraz przyprawy. Wymieszać całość.
Ciasto rozwałkować na cienki placek i wykrawać kółka albo kwadraty. Na środku umieść łyżeczkę nadzienia i zlepić. Ugotować wodę i posolić. Gotować pierogi partiami, jedną minutę po wypłynięciu.
Pierogi polać przygotowana okrasą i udekorować liśćmi bazyli.