Piernikowe panforte świąteczne ciasto
Wiele lat zajęło mi upieczenie tego ciasta. Zobaczyłam go we Florencji. Szukałam na niego przepisu, ale tak naprawdę, to wszystko zależy od tego co chcemy do środka dodać. Ja lubię niesłodkie ciasta. Dlatego w moim Panforte jest gorzka czekolada a cukier zastąpiłam cukrem kokosowym.
Wypiekłam go w naczyniu żaroodpornym okrągłym 18x3 cm
Składniki:
100 gram orzechów laskowych
100 gram migdałów
100 gram suszonych fig
skórka kandyzowana z pomarańczy (robiłam swoją duszoną w cukrze trzcinowym)
2 łyżki kakao
3 pełne łyżki mąki orkiszowej jasnej lub pełnoziarnistej
1 łyżka przyprawy piernikowej (dobrej jakości lub polecam zdobić samemu:1 łyżeczka: cynamonu, anyż gwiazdkowy, kilka goździków, 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej, oraz czarnego pieprzu- )
4 -5 pełne łyżki miodu
1/2 szklanki cukru kokosowego
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
Orzechy i migdały uprażyć na suchej patelni. Przełożyć do szklanej misy. Dodać pocięte figi, skórkę z pomarańczy, przyprawy, kakao oraz mąkę. Wymieszać. Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej a z miody i cukru kokosowego zrobić syrop gotując na średnim ogniu i cały czas mieszając ok. 5 minut aż całość będzie płynna. Wlać do orzechów, dodać czekoladę i wymieszać energicznie. Przygotować formę wyłożoną papierem i posmarowaną tłuszczem. Piec 40 minut w 175 stopniach C. Odłożyć w chłodne miejsce i wystudzić kilka godzin. Oprószyć cukrem pudrem ( u mnie trzcinowy). Ciasto można przechowywać wiele tygodni.