Piernik z powidłami śliwkowymi

Piernik z powidłami śliwkowymi
Zdjęcie - Piernik z powidłami śliwkowymi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Piernik z powidłami śliwkowymi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Piernik z powidłami śliwkowymi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Piernik z powidłami śliwkowymi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Piernik z powidłami śliwkowymi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Piernik z powidłami śliwkowymi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Piernik z powidłami śliwkowymi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Piernik z powidłami śliwkowymi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Piernik z powidłami śliwkowymi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Piernik z powidłami śliwkowymi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Piernik z powidłami śliwkowymi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Piernik z powidłami śliwkowymi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 300 g powideł śliwkowych
  • 160 ml mleka
  • 130 g mąki pszennej
  • 90 g brązowego cukru
  • 90 ml przecierowego soku z marchwi
  • 60 ml melasy
  • 60 ml miodu
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1½ łyżeczki mielonego imbiru
  • 1½ łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • ½ łyżeczki przyprawy piernikowej
  • ¼ łyżeczki soli
na wierzch:
  • 125 g serka śmietankowego
  • 100 g masła
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka mleka
Przygotowanie

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C. Formę o wymiarach ok. 28x21 cm natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia.


W misce miksujemy mleko, melasę, miód, sok marchwiowy, ocet, olej Kujawski i jaja. W osobnym naczyniu mieszamy mąkę, sól, sodę, cukier i przyprawy. Mikserem łączymy mokre składniki z suchymi, po czym wykładamy masę do przygotowanej formy.


Na wierzch nakładamy łyżeczką powidła śliwkowe i robimy "esy floresy" za pomocą patyczka, żeby delikatnie połączyć ciasto z powidłami.

Pienik pieczemy przez 30 min., do tzw. suchego patyczka.


Masło, serek i cukier ucieramy mikserem na pulchną masę, dodajemy łyżkę mleka.

Ciasto studzimy i smarujemy kremem.



Przepis pochodzi z slodki-kompromis.pl

Kategorie przepisów