Pieczone ziemniaki z twarożkowym nadzieniem
Pieczone ziemniaki z nadzieniem serowym to propozycja na bezmięsny posiłek, lub dodatek do obiadu.
Ziemniaczki są smaczne, choć przez brak innych, mocnych dodatków, należy pamiętać, by dość wyraziście je doprawić 😉
Na blogu są też nieco bardziej treściwe wersje np z szynką i serem, z tuńczykiem, jajkiem i boczkiem czy mięsem mielonym. Osobiście te z dodatkami wolę nieco bardziej 😉
Składniki na pieczone ziemniaki z twarożkowym nadzieniem:
- 4 większe ziemniaki
- 80 g serka śmietankowego, kanapkowego
- 25-30 g masła
- 45 g tartego parmezanu
- 25 g kwaśnej śmietany 18%
- 1 małe jajko
- posiekana dymka
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól, pieprz
Jak zrobić pieczone ziemniaki z twarożkowym nadzieniem?
Ziemniaki dokładnie szorujemy, następnie gotujemy lub pieczemy do miękkości (u mnie pieczone we frytownicy beztłuszczowej OVI smart XXL przez około 40-45 minut w 180 stopniach).
Po lekkim przestudzeniu z ziemniaków odkrawamy wierzch i za pomocą łyżki wydrążamy środek.
Do ziemniaczanej masy (powinna być jeszcze nieco ciepła) dodajemy masło, tarty parmezan, śmietanę oraz serek śmietankowy, mieszamy. Następnie doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą gałki. Dodajemy jajko i ponownie mieszamy. Na koniec do masy dodajemy posiekaną dymkę.
Przygotowanym farszem napełniamy ziemniaki.
Pieczemy do lekkiego zarumienia (u mnie około 6-7 minut w 180 stopniach, we frytownicy beztłuszczowej).