Pieczone ravioli z kozim serem, bobem i suszonymi pomidorami
Łubudubu trwa sezon na bubu! Muszę się przyznać, że najbardziej mnie kręci połączenie bobu z boczkiem, co zresztą nie jest tajemnicą, bo ostatnio pojawiły się dwa takie wpisy (muszle z bobem i boczkiem oraz quichotto). Nie chciałabym być nudna i straszyć kogoś przepisami, które pójdą w boczki. Dziś połączyłam bób z kozim serem, sokiem z limonki i suszonymi pomidorami. Można zatem powiedzieć, że to kozie bóbki. Okazało się, że to równie zjawiskowa kombinacja, nawet jeśli nazwa odstrasza.
Farsz wykorzystałam do pieczonych pierogów. A właściwie do pieczonych ravioli, bowiem ulepiłam okrągłe pierożki, każdy z nich otrzymał swój własny daszek. Ciasto dla smaku i koloru zabarwiłam curry. Wyszły kruche i rumiane. W przepisie podałam proporcje na mniej więcej 20 sztuk (przy ponownym wałkowaniu powinno tyle wyjść). Możecie jednak śmiało skusić się na połowę porcji ciasta. Farszu zróbcie tyle samo! Jeśli zostanie Wam go trochę to żadna strata, bo nadzienie smakuje wyśmienicie. Zapewniam, że przyjemnością podjecie je łyżką w trakcie lepienia. Będzie też świetnym dodatkiem do upieczonych pierożków.
Pieczone ravioli z kozim serem, bobem i suszonymi pomidorami/ 18-20 sztuk
Ciasto:
- 500 g mąki pszennej typ 650
- 2 jajka
- 200 g zimnego masła
- 2-3 łyżki zimnej wody
- łyżeczka soli
- łyżeczka curry
- białko jajka (wierzch)
- 270 g bobu
- 200 g koziego kremowego serka
- 10 suszonych pomidorów
- ząbek czosnku
- sok z 1/2 limonki
- 50 g tartego parmezanu
- sól, pieprz
- Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy jaja, curry, sól i posiekane zimne masło. Dolewamy zimnej wody i wyrabiamy ciasto do połączenia składników w zgrabną kulę. Owijamy ją w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę.
- W tym czasie do wrzącej, posolonej wody wrzucamy bób. Gotujemy 10 minut. Studzimy i obieramy.
- Połowę bobu łączymy z kozim serem, posiekanym czosnkiem i limonką. Miksujemy blenderem na gładką masę. Dodajemy tarty parmezan, pokrojone drobno suszone pomidory i resztę bobu. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
- Schłodzone ciasto kładziemy na blacie oprószonym mąką, cienko wałkujemy. Wykrawamy szklanką (średnica ok. 8 cm) kółka.
- Na środku kółek wykładamy po łyżce farszu i przykrywamy drugim kółkiem tworząc daszek. Pierożki delikatnie rozciągamy po bokach i robimy z każdej strony falbankę. Ostrym nożem wykrawamy z wierzchu 4 paseczki. Tak przygotowane ravioli układamy na blasze wyłożonej pergaminem.
- Pierogi z wierzchu smarujemy białkiem, wkładamy do rozgrzanego piekarnika, pieczemy przez 15 minut w 200 stopniach.
- Ravioli podajemy na ciepło lub na zimno z pozostałym farszem.