Pieczone pierogi z kiszoną kapustą i grzybami calzone
Pieczone pierogi calzone z polskim nadzieniem, który nie ma sobie równych. Kapusta kiszona z leśnymi grzybami do barszczyku z kiszonych buraków.
Ciasto cazlone:
500 g mąki orkiszowej jasnej lub włoska mąka typu 00 do pizzy
300 ml ciepłej wody
3 g suchych drożdży
1 -2 łyżki oliwy z oliwy
6 g cukru
8 g soli
Przygotowanie:
Drożdże rozpuść w letniej wodzie z cukrem. Do miski wsyp mąkę wlej zaczyn i sól, wlej oliwę i zagniataj 5-7 minut. Odstaw na 1-1,5 godz.
Farsz:
1 słoik kapusty kiszonej z leśnymi grzybami Runolandu lub
500 gram kiszonej kapusty
garść grzybów namoczonych i podgotowanych 20 minut
3 łyżki oleju rzepakowego
liść laurowy
ziele angielskie
pieprz świeżo mielony
cebula
1 łyżeczka kminku ( jeśli lubisz) mielonego
Cebulę posiekaj w kostkę. Na rozgrzany olej wrzuć cebulę oraz kminek, chwilę podsmaż a następnie dodaj kapustę z grzybami lub kapustę i posiekane namoczone grzyby. Duś mieszając od czasu i czasu. Dodaj pieprz odstaw.
Ciasto zagnieć jeszcze raz i podziel na osiem równych kawałków lub więcej i uformuj z niego kulki. Rozwałkuj dość płaskie kółko ok. 0,7 cm grubości. Na środek ułóż farsz, złóż na pół i zlep pieroga. Odstaw na deskę posypaną mąką. Pierogi posmaruj np. roztrzepanym jajkiem i posyp kminkiem, czarnuszką lub rozmarynem.
Piecz w 220 C stopniach ok. 25-30 stopni.
Podawaj z barszczykiem lub żurkiem.