Pieczone pierogi ruskie z miętą i groszkiem
![Pieczone pierogi ruskie z miętą i groszkiem](/obrazek/duze/pieczone-pierogi-ruskie-z-mieta-i-groszkiem-370494.jpeg)
![Zdjęcie: Pieczone pierogi ruskie z miętą i groszkiem Zdjęcie - Pieczone pierogi ruskie z miętą i groszkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami](/obrazek/370495.jpeg)
Niewiele jest dań, które chętnie powtarzam i gotuję więcej niż jeden raz. I to wcale nie znaczy, że czegoś im brakuje. Oczywiście mam swoją listę topowych potraw, zależnie od okazji czy poru roku chętnie je przywołuję na nowo. Jednak zdecydowanie częściej eksperymentuję i wciąż poszukuję nowych form i smaków, trzymając się przy tym klasycznych metod. Są oczywiście smaczki przywołujące nam wspomnienia, szczególnie te z dzieciństwa. Przyjemnie łaskoczą nasze podniebienie i można się bawić odtwarzając je za każdym razem trochę inaczej.
Tak mam z farszem do pierogów ruskich, raz na kilka miesięcy bierze mnie na nie ochota. Niekoniecznie zawsze kończy się to pierogami, co prawda tęsknię za wielogodzinnym lepieniem i planuję znaleźć na to czas w październiku, bo przez całe lato się nie udało (wybaczcie jagody!). Ale połączenie ziemniaków, twarogu i cebuli sprawdza się pięknie w znacznie bardziej zaskakujących daniach. Na blogu był już sernik ruski z wędzonym łososiem, kotlety ruskie z wędzonym twarogiem oraz tarta. Tym razem powrót do klasyki, bo ulepiłam pierogi, ale postawiłam na wersję pieczoną, czyli kruche ciasto.
![Zdjęcie: Pieczone pierogi ruskie z miętą i groszkiem Zdjęcie - Pieczone pierogi ruskie z miętą i groszkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami](/obrazek/370494.jpeg)
Pomijając fakt, że ciasto warto schłodzić przed lepieniem, robi się je znacznie szybciej niż klasyczne pierogi. Kuchnia nie jest aż tak brudna, a pierogi są większe i nie kusi Cię ulepienie 200 sztuk za jednym razem. Akcja przebiega bardzo szybko.
Farsz powstał na bazie śmietankowego serka ze Strzałkowa, który dostałam w prezencie od Śliwki. Przemyciłam też trochę groszku i mięty, bo uznałam, że dodatki będą ciekawie komponowały się ze znanym już wszystkim nadzieniem.
Pierogi możecie oczywiście upiec w większej ilości, przechowywać je w lodówce i odgrzewać w piekarniku przed podaniem. Smakują wtedy znacznie lepiej niż na zimno, chociaż i w takiej postaci nie powinny rozczarować. Mąkę pszenną możecie zamienić na orkiszową jasną, a zamiast sezamem posypać je z wierzchu np. czarnuszką lub makiem.
![Zdjęcie: Pieczone pierogi ruskie z miętą i groszkiem Zdjęcie - Pieczone pierogi ruskie z miętą i groszkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami](/obrazek/370492.jpeg)
![Zdjęcie: Pieczone pierogi ruskie z miętą i groszkiem Zdjęcie - Pieczone pierogi ruskie z miętą i groszkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami](/obrazek/370493.jpeg)
![Zdjęcie: Pieczone pierogi ruskie z miętą i groszkiem Zdjęcie - Pieczone pierogi ruskie z miętą i groszkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami](/obrazek/370491.jpeg)
Ciasto:
- 250 g mąki pszennej typ 550 lub 650
- jajko
- 100 g zimnego masła
- łyżka zimnej wody
- łyżeczka soli
- 300 g puree ziemniaczanego
- 200 g twarogu (u mnie śmietankowy ze Strzałkowa)
- 100 g mrożonego groszku
- 2 cebule
- garść świeżej mięty
- 1/2 łyżeczki chilli w proszku lub ostrej papryki
- 2 łyżki soku z cytryny
- łyżeczka klarowanego masła
- sól, pieprz
- białko jajka
- sezam
- Do misy lub na stolnicę wsypujemy mąkę, dodajemy jajko, sól, posiekane drobno masło oraz wodę. Całość wyrabiamy krótko, jedynie do połączenia składników. Ciasto owijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na godzinę.
- W tym czasie łączymy puree ziemniaczane z twarogiem. Na maśle klarowanym podsmażamy posiekaną w drobną kostkę cebulę, przyprawiamy solą i pieprzem, po kilku minutach dorzucamy groszek, smażymy, aż zmięknie. Ostudzoną cebulę dodajemy do ziemniaków z twarogiem, dodajemy posiekaną miętę, sok z cytryny, sól, pieprz, całość dokładnie mieszamy.
- Schłodzone ciasto przekładamy na stolnicę oprószoną mąką. Wałkujemy cienko ciasto i wykrawamy kółka o średnicy 10-12 cm. Na środku każdego kładziemy łyżkę farszu, zlepiamy brzegi ciasta formując pierogi.
- Pierogi kładziemy w odstępach na blasze wyłożonej pergaminem, smarujemy z wierzchu białkiem, posypujemy sezamem. Pieczemy w 200 stopniach przez 15 minut.
- Podajemy na ciepło.