Pieczone gruszki z serem pleśniowym i orzechami
Kilka dni temu zrobiłam przepyszne pieczone gruszki z serem pleśniowym i orzechami, które podałam na rukoli. Gruszki przed pieczeniem polałam olejem Kujawskim z rozmarynem, oregano i bazylią, dzięki czemu nie musiałam już używać innych przypraw oprócz soli:)
Kujawski z ziołami składa się z mieszanki oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia z naturalnymi, aromatycznymi ziołami. Idealnie nadaje się do smażenia, pieczenia, sałatek oraz marynat. Można znaleźć aż 8 wariantów smakowych tych olei; więc sądzę, że każdy trafi na swój smak.
Składniki na pieczone gruszki z serem pleśniowym i orzechami :
- 3 gruszki
- 100 g sera z niebieską pleśnią
- 150 g rukoli
- kilka orzechów włoskich
- 2 łyżki oleju Kujawskiego z rozmarynem, oregano i bazylią
- 1 łyżka miodu
- sól
Jak przygotować pieczone gruszki z serem pleśniowym i orzechami?
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni C w trybie “góra-dół”.
Gruszki umyć, przekroić wzdłuż i wydrążyć gniazda nasienne.
Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, a następnie na każdą połówkę pokruszyć ser z niebieską pleśnią. Na gruszki z serem ułożyć orzechy włoskie. Olej Kujawski z ziołami wymieszać, a następnie polać nim gruszki w naczyniu. Lekko posolić. Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C i zapiekać przez ok. 20 min.
Na półmisku ułożyć rukolę, a następnie pieczone gruszki z serem pleśniowym i orzechami. Całość polać miodem.
Liczba porcji: 3
Czas przygotowania: 25 min.
Stopień trudności: łatwe