Pieczone gruszki z serem pleśniowym i orzechami

Pieczone gruszki z serem pleśniowym i orzechami

Zdjęcie - Pieczone gruszki z serem pleśniowym i orzechami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kilka dni temu zrobiłam przepyszne pieczone gruszki z serem pleśniowym i orzechami, które podałam na rukoli. Gruszki przed pieczeniem polałam olejem Kujawskim z rozmarynem, oregano i bazylią, dzięki czemu nie musiałam już używać innych przypraw oprócz soli:)

Kujawski z ziołami składa się z mieszanki oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia z naturalnymi, aromatycznymi ziołami. Idealnie nadaje się do smażenia, pieczenia, sałatek oraz marynat. Można znaleźć aż 8 wariantów smakowych tych olei; więc sądzę, że każdy trafi na swój smak.

Składniki na pieczone gruszki z serem pleśniowym i orzechami :

  • 3 gruszki
  • 100 g sera z niebieską pleśnią
  • 150 g rukoli
  • kilka orzechów włoskich
  • 2 łyżki oleju Kujawskiego z rozmarynem, oregano i bazylią
  • 1 łyżka miodu
  • sól

Zdjęcie - Pieczone gruszki z serem pleśniowym i orzechami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jak przygotować pieczone gruszki z serem pleśniowym i orzechami?

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni C w trybie “góra-dół”.

Gruszki umyć, przekroić wzdłuż i wydrążyć gniazda nasienne.

Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, a następnie na każdą połówkę pokruszyć ser z niebieską pleśnią. Na gruszki z serem ułożyć orzechy włoskie. Olej Kujawski z ziołami wymieszać, a następnie polać nim gruszki w naczyniu. Lekko posolić. Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C i zapiekać przez ok. 20 min.

Na półmisku ułożyć rukolę, a następnie pieczone gruszki z serem pleśniowym i orzechami. Całość polać miodem.

 

Liczba porcji: 3
Czas przygotowania: 25 min.
Stopień trudności: łatwe

Kategorie przepisów