Pieczone bataty ze słoną fetą i sosem
Widzicie te kolory? A ten smak! Takie proste danie, a takie dobre, to pieczone bataty. Słodkie, delikatne upieczone na oleju Kujawskim z ziołami, podawane ze słoną fetą i sosem koperkowo – czosnkowym. Koniecznie zróbcie, bo warto!
Do pieczenia wybrałam olej Kujawski z ostrą papryką, bazylią i pomidorem, który podkręcił smak słodkich batatów. W połączeniu ze słonym serem i sosem koperkowo-czosnkowym to danie idealne!
Oleje z ziołami występują w 8 wariantach smakowych, także na pewno znajdziecie coś dla siebie. Można je wykorzystywać na różne sposoby – świetnie sprawdzają się do dań na ciepło.
Składniki na pieczone bataty ze słoną fetą i sosem:
- jeden duży batat lub 2 mniejsze
- 50 -100 ml oleju Kujawski z ziołami “Papryka ostra, bazylia, pomidor”
- sól i pieprz
- 100 g sera feta
Sos koperkowo-czosnkowy:
- 200 g jogurtu greckiego
- 1 łyżka majonezu
- koperek
- 1 ząbek czosnku
- sól i pieprz
Jak zrobić pieczone bataty ze słoną fetą i sosem?
Bataty bez obierania kroimy w grubsze plastry i układamy na blaszce z papierem do pieczenia. Polewamy olejem Kujawskim z ziołami i doprawiamy solą oraz pieprzem. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni C w trybie “góra-dół” przez ok. 25 minut.
Wszystkie składniki na sos koperkowo – czosnkowy łączymy.
Gorące bataty posypujemy słoną fetą i polewamy przygotowanym sosem.
Liczba porcji: 2
Czas przygotowania: 30 min
Stopień trudności: prosty przepis