Pieczone bataty ze słoną fetą i sosem

Pieczone bataty ze słoną fetą i sosem

Zdjęcie - Pieczone bataty ze słoną fetą i sosem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Widzicie te kolory? A ten smak! Takie proste danie, a takie dobre, to pieczone bataty. Słodkie, delikatne upieczone na oleju Kujawskim z ziołami, podawane ze słoną fetą i sosem koperkowo – czosnkowym. Koniecznie zróbcie, bo warto!

Do pieczenia wybrałam olej Kujawski z ostrą papryką, bazylią i pomidorem, który podkręcił smak słodkich batatów. W połączeniu ze słonym serem i sosem koperkowo-czosnkowym to danie idealne!

Oleje z ziołami występują w 8 wariantach smakowych, także na pewno znajdziecie coś dla siebie. Można je wykorzystywać na różne sposoby – świetnie sprawdzają się do dań na ciepło.

Składniki na pieczone bataty ze słoną fetą i sosem:

  •  jeden duży batat lub 2 mniejsze
  • 50 -100 ml oleju Kujawski z ziołami “Papryka ostra, bazylia, pomidor”
  • sól i pieprz
  • 100 g sera feta

Sos koperkowo-czosnkowy:

  • 200 g jogurtu greckiego
  • 1 łyżka majonezu
  • koperek
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i pieprz

Zdjęcie - Pieczone bataty ze słoną fetą i sosem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jak zrobić pieczone bataty ze słoną fetą i sosem?

Bataty bez obierania kroimy w grubsze plastry i układamy na blaszce z papierem do pieczenia. Polewamy olejem Kujawskim z ziołami i doprawiamy solą oraz pieprzem. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni C w trybie “góra-dół” przez ok. 25 minut.

Wszystkie składniki na sos koperkowo – czosnkowy łączymy.

Gorące bataty posypujemy słoną fetą i polewamy przygotowanym sosem.

Zdjęcie - Pieczone bataty ze słoną fetą i sosem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Liczba porcji: 2
Czas przygotowania: 30 min
Stopień trudności: prosty przepis

Kategorie przepisów