Pieczona szynka nadziewana śliwkami

Pieczona szynka nadziewana śliwkami
Zdjęcie - Pieczona szynka nadziewana śliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pieczona szynka nadziewana śliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pieczona szynka nadziewana śliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pieczona szynka nadziewana śliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pieczona szynka nadziewana śliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pieczona szynka nadziewana śliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pieczona szynka nadziewana śliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 1-1,3 kg szynki w zgrabnym kawałku
  • 100 g suszonych śliwek
  • 2 łyżki oleju Kujawski z cytryną i bazylią
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 1 mała pomarańcza
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • kilka gałązek rozmarynu
  • świeżo mielony czarny pieprz
Przygotowanie Mięso umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Śliwki zalać wrzątkiem, odstawić na 10 min., następnie osączyć. W środku szynki zrobić nacięcie, aby powstała kieszeń, którą należy napełnić śliwkami.


Z miodu, oliwy, sosu sojowego, soli, soku z połowy pomarańczy oraz przypraw (oprócz rozmarynu) zrobić marynatę i polać nią mięso. Szynkę przykryć i wstawić do lodówki na co najmniej 12 godz. W trakcie marynowania mięso kilkakrotnie przewrócić, żeby równomiernie się zamarynowało.


Zamarynowaną szynkę włożyć do foliowego rękawa, z wierzchu obłożyć pozostałymi plastrami pomarańczy oraz gałązkami rozmarynu. Rękaw zawiązać z obu stron, wstawić do nagrzanego do 170°C piekarnika i piec 70-80 min. Na 20 min. przed końcem pieczenia można rozciąć rękaw, aby mięso przyrumieniło się z wierzchu.


Upieczoną szynkę wyjąć, ostudzić, przed podaniem pokroić w plastry.



Przepis pochodzi z www.obiadgotowy.blogspot.com

Kategorie przepisów