Pieczona golonka w miodzie

Pieczona golonka w miodzie
Zdjęcie - Pieczona golonka w miodzie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pieczona golonka w miodzie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pieczona golonka w miodzie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pieczona golonka w miodzie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 1 golonka wieprzowa tylna (waga ok. 1,5 kg)
  • Marynata:
  • 6 ząbków czosnku
  • 4 łyżki oleju Kujawski 3 ziarna
  • 4 łyżki miodu
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • pieprz ziarnisty
  • sok z połowy cytryny
Przygotowanie

Mięso płuczemy, osuszamy.


Obieramy czosnek i przeciskamy go przez praskę do miseczki z miodem. Dodajemy sok z cytryny, olej, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie oraz sól. Dokładnie mieszamy.


Golonkę nakłuwamy widelcem i nacieramy marynatą. Wstawiamy na noc do lodówki.


W następnym dniu golonkę wkładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy przez 1 godzinę. Przekładamy do żaroodpornego naczynia i przykrywamy.


Pieczemy w temp. 190ºC przez 70-90 minut. Możemy obracać mięso podczas pieczenia dodając jeszcze olej z miodem. Pod koniec pieczenia zdejmujemy pokrywkę, aby skórka się zarumieniła.


Podajemy na gorąco!


Kategorie przepisów