Pieczona feta z figami i śliwkami
Skusiłam się na pieczoną fetę. Jest mnóstwo inspiracji, oto moja. Feta, figi, śliwki i pomidory.
Zamiast pomidorków można dołożyć przeciętą na pół dojrzałą gruszkę oraz kilka oliwek. Moja gruszka była zbyt twarda aby znaleźć się w piekarniku:)
2 porcje
Składniki na pieczoną feta z figami i śliwkami:
ser feta - 1 opakowanie
pomidorki gałązka - 1 szt.
figi - 3 szt.
śliwki - 3 szt.
miód - 1 łyżka
orzechy włoskie - 2 szt.
oliwa z oliwek - 1 łyżka
rozmaryn lub tymianek do smaku
Jak przygotować pieczoną fetę z figami i śliwkami?
Ser feta kładziemy na środek naczynia żaroodpornego, polewamy ją łyżką oliwy i posypujemy suszonym lub świeżym rozmarynem lub tymiankiem, obok układamy przecięte na połówki figi i śliwki, polewamy je miodem i posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi oraz dokładamy pomidorki. Pieczemy w 200 st.C około 35 minut. Pomidrów nie soliłam ponieważ feta ją równoważy.