Pieczeń z mięsa mielonego z jajkiem
Bardzo często przygotowuję pieczenie z mielonego mięsa. Są świetną alternatywą dla każdej kupnej wędliny. Fajnie smakuje taka zrobiona z mięsa wieprzowego, ale można też zrobić ją w wersji bardziej dietetycznej z mięsa indyczego. Pieczeń z jajkami była na mojej liście "do wykonania" od zawsze. Wreszcie jest... Tym razem mięso wieprzowe wraz z pieczarkami.
Świetna na kanapkę, rewelacyjnie będzie wyglądała również pokrojona w grubsze plastry i wyłożona na półmisek, na przykład na wielkanocne śniadanie.
Pieczeń z mielonego mięsa z jajkiem
SKŁADNIKI:
- ok. kilograma łopatki wieprzowej
- 25 dkg pieczarek
- 1 duża lub dwie mniejsze cebule
- 4 ząbki czosnku
- 6 jajek ugotowanych na twardo
- sól i ulubiona przyprawa - ja użyłam mieszanki czubryca czerwona
Doprawić i dokładnie wymieszać mieszankę mięsną.
Połowę mięsa wyłożyć do formy. Ja użyłam silikonowy wieniec. Na mięsie równomiernie ułożyć obrane jajka wciskając je lekko w mięso. Na wierzch wyłożyć pozostałą część mięsa.
Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni 45-50 minut. Wystudzić. Wyślij pocztą e-mailWrzuć na blogaUdostępnij w usłudze TwitterUdostępnij w usłudze Facebook Reakcje: