Pieczeń wieprzowa z figami i kozim serem
Żegnamy dziś lato - na tę okoliczność przygotowałam danie w iście jesiennym stylu, kłaniające się letniej aurze w pas. Potrawa łączy w sobie dary późnego lata, takie jak figi, kapustę, papryki, a całość połączona jest w zgrabną pieczeń, którą serwujemy na kopie sypkiej kaszy gryczanej. Danie cudownie umili rodzinny posiłek w towarzystwie jeszcze jakże letniego słońca, przebijającego się swym blaskiem przez żółto-brązowe liście drzew.
Składniki na ok 6-8 osób
Czas przygotowania: 45 min + 45 min pieczenie
6-8 liści kapusty włoskiej, 1 kg mielonej wieprzowiny najlepiej z łopatki, ok 6 szt świeżych fig, 200 g koziej rolady, sól, pieprz, 1 czerstwa bułka, mleko do namoczenia bułki, kilka gałązek świeżego tymianku, 3 jajka
Sos paprykowy
3 czerwone papryki, 2 łyżki oleju rzepakowego, 300 g gęstego jogurtu naturalnego, 1 ząbek czosnku, 1/2 papryczki chili świeży tymianek
Do podania
kasza gryczana niepalona
Przygotowanie:
1. Sos paprykowy - papryki kroimy na ćwiartki, usuwamy pestki i białe błony, skrapiamy olejem, oprószamy solą i pieprzem i pieczemy na blaszce w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 20 min, następnie wkładamy do woreczka i szczelnie zamykamy, po chwili obieramy ze skóry, miksujemy papryki z jogurtem, chili i tymiankiem, doprawiamy do smaku 2. Czerstwą bułkę namaczamy w mleku i pozostawiamy na ok 10 minut 3. Zmieloną wieprzowinę mieszamy z namoczoną i odsączoną bułką, dodajemy jaja i przyprawy 4. Liście kapusty obgotowujemy we wrzątku ok 10 min, następnie hartujemy w lodowatej wodzie 5. Foremkę o wymiarach 31/13 natłuszczamy odrobiną oleju, wykładamy liśćmi blanszowanej kapusty włoskiej, na liście wykładamy masę mięsną 6. Figi kroimy na ćwiartki, kozi ser w większą kostkę, teraz należy wetknąć figi i kostki sera w masę mięsną, następnie wyrównać wierzch, zawinąć zwisające końce kapusty i posmarować olejem, zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 40 -60 minut 7. W czasie kiedy pieczeń się piecze gotujemy kaszę gryczaną niepaloną, najlepiej gotować ją w gorącym bulionie, dolewamy go stopniowo do kaszy aż wchłonie całość, a ziarenka pozostaną al dente 8. Po zapieczeniu ostrożnie obracamy foremkę do góry dnem, pieczeń powinna wysunąć się bez problemu, podajemy z sosem paprykowym i kasza gryczaną
Pożegnajmy lato w iście jesiennym stylu!