Pieczeń drobiowa z suszonymi morelami i serem pleśniowym
Absolutnie fantastyczna pieczeń drobiowa, idealna na święta, niedzielę, każdego dnia. Wybór dodatków pozostawiam Waszej inwencji i kulinarnym preferencjom. Ja wypróbowałam już różne wersje i każda smakuej lepiej od poprzwedniej. Dzisiaj proponuję suszone morele i ser pleśniowy. Jestem pewna, że ta pieczeń znajdzie swoich zwolenników:)
Składniki
- mięso mielone z indyka lub kurczaka - 700 g
- suszone morele - 1 duża garść
- ser pleśniowy cammembert - 1 krążek
- czosnek - 2 ząbki
- jajko - 1 szt.
- natka pietruszki
- majonez - 2 łyżki
- sól - do smaku
- pieprz - do smaku
- bułka tarta
Instrukcje
Mięso mielone przełożyć do miski. Dodać jajko, sól, pieprz i wymieszać. Dodać pokrojone w kostkę morele, ser pleśniowy, natkę pietruszki, majonez, przeciśnięty przez praskę czosnek i wymieszać. Przełożyć masę mięsną do formy keksowej o wymiarach 14 x 37 cm, wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą, wyrównać. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok. 40-50 min. Po wystygnięciu wyjąć z formy i wstawić do lodówki aby stężała.
Smacznego:)