Pesto z czosnku niedźwiedziego i nerkowców

Pesto z czosnku niedźwiedziego i nerkowców
Sezon na nasze polskie owoce i warzywa zaczynamy od rabarbaru i czosnku niedźwiedziego. Uwielbiam zarówno jedno, jak i drugie.
Jako pierwszy pokazał się czosnek niedźwiedzi, dlatego to właśnie na jego bazie przygotowałam przepis.

Łatwe i aromatyczne pesto z czosnku niedźwiedziego sprawdzi się do wielu dań. Najprościej - podać je do makarony. Inny sposób to grzanki z zielonym pesto czy pieczona ryba lub filet z kurczaka marynowane w pesto. A dla poszukujących nieco innych smaków - zielona pizza.

Zielone pesto z czosnku niedźwiedziego przygotowałam z orzechami nerkowca. Dzięki nim pesto ma ciekawy smak i delikatną konsystencję.


Zdjęcie - Pesto z czosnku niedźwiedziego i nerkowców - Przepisy kulinarne ze zdjęciami



PRZEPIS NA PESTO Z CZOSNKU NIEDŹWIEDZIEGO I NERKOWCÓW


Składniki na pesto:
  • pęczek liści czosnku niedźwiedziego
  • garść orzechów nerkowca ( około 70 g )
  • 80 ml oliwy z oliwek
  • 1/5 łyżeczki soli



Przygotowanie pesto z czosnku niedźwiedziego:

Liście czosnku niedźwiedziego dobrze umyć i osuszyć.

W naczyniu blendera lub malaksera umieścić liście czosnku niedźwiedziego, dodać orzechy nerkowca, sól i oliwę.



Całość zmiksować używając trybu pulsacyjnego. Nie miksować pesto zbyt gładko, mają pozostać drobne kawałki liści i orzechów.

Pesto z czosnku niedźwiedziego używać do makaronów, grzanek lub pizzy.


Zdjęcie - Pesto z czosnku niedźwiedziego i nerkowców - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Pesto z czosnku niedźwiedziego i nerkowców - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Pesto z czosnku niedźwiedziego i nerkowców - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Smacznego !


Kategorie przepisów