Pesto z bazylii, czyli pesto alla Genovese

Zdjęcie - Pesto z bazylii, czyli pesto alla Genovese - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pesto z bazylii, czyli pesto alla Genovese - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pesto z bazylii, czyli pesto alla Genovese - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pesto z bazylii, czyli pesto alla Genovese - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pesto z bazylii, czyli pesto alla Genovese - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pesto z bazylii, czyli pesto alla Genovese - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 1 pęczek świeżej bazylii
  • 70 ml oleju Kujawski z bazylią
  • 3 łyżki startego parmezanu
  • 2 łyżki orzeszków pinii
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie

Orzeszki pinii prażymy na suchej patelni uważając, żeby się nie przypaliły.

W pojemniku malaksera umieszczamy zerwane liście bazylii, starty na drobnych oczkach parmezan, olej Kujawski z bazylią, obrane i lekko zmiażdżone ząbki czosnku oraz podprażone orzeszki pinii. Całość miksujemy do uzyskania w miarę gładkiej pasty. Jeśli pesto jest zbyt gęste, możemy dolać jeszcze odrobinę oleju.


Pesto przechowujemy w słoiczku w lodówce. Dzięki niemu łatwo przygotujemy na przykład smażone kopytka lub makaron z pesto.


Porada:

Dość ekskluzywne orzeszki pinii możemy zastąpić popularnym słonecznikiem lub pestkami dyni, które również podprażamy na suchej patelni.



Przepis pochodzi z slodki-kompromis.pl

Przepisy z tych kategorii

Smażony śledź marynowany

Smażony śledź marynowany

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Camembert z czosnkiem i rozmarynem
1

Camembert z czosnkiem i rozmar…

Ewa Sidor Ewa Sidor
Moja kuchnia Malutka i reszta domu

Serowe paluchy z ciasta francuskiego
2

Serowe paluchy z ciasta francu…

Asik Asik
Moja kraina smaków

Precle serca
1

Precle serca

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Czosnkowe grissini
1

Czosnkowe grissini

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Pesto z jarmużu

Pesto z jarmużu

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Przepisy z tych kategorii

Galaretka drobiowa z brzoskwiniami

Galaretka drobiowa z brzoskwin…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Grzanki z kozim serkiem i chutneyem figowym
1

Grzanki z kozim serkiem i chut…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Nadughi - kulki serowe z miętą
1

Nadughi - kulki serowe z miętą

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Ślimaki z ciasta francuskiego z mozzarellą, suszonymi pomidorami i oliwkami
1

Ślimaki z ciasta francuskiego…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Inlagd sill - szwedzkie śledzie
2

Inlagd sill - szwedzkie śledzi…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Śledzie z pieczoną papryką i fetą
1

Śledzie z pieczoną papryką i f…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy