Penne z pesto z rukoli i orzechów pistacjowych

Penne z pesto z rukoli i orzechów pistacjowych
Zdjęcie - Penne z pesto z rukoli i orzechów pistacjowych - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Penne z pesto z rukoli i orzechów pistacjowych - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 2 szklanki suchego makaronu pełnoziarnistego (penne)
  • 2 szklanki listków rukoli
  • 1 szklanka orzechów pistacjowych (w łupinkach)
  • 2 łyżki oleju Kujawskiego z bazylią
  • 4 łyżki startego parmezanu
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki świeżych listków bazylii
Przygotowanie

Orzechy pistacjowe wyłuskaj. Listki rukoli umyj i osącz na sicie. Do malaksera wrzuć umyte listki rukoli, świeże listki bazylii, olej, czosnek, pistacje. Wszystko zmiksuj na gładką, zieloną papkę. Odstaw.

Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu. Odcedź i znów przełóż do garnka, w którym wcześniej się gotował, dodaj do niego pesto. Dokładnie wymieszaj, spróbuj, jeśli potrzebujesz - dopraw solą oraz pieprzem. Przełóż na talerze, posyp parmezanem.

Porada:
Orzeszki pistacjowe możesz wymienić na piniowe, włoskie, nerkowca czy też pestki słonecznika. Pełna dowolność! :)



Przepis pochodzi z waniliowachmurka.blogspot.com

Kategorie przepisów