Pełnoziarniste muffiny z rabarbarem i kruszonką

Pełnoziarniste muffiny z rabarbarem i kruszonką
Mamy wreszcie rabarbar !Także już pora na muffiny ze świeżymi owocami.
Pełnoziarniste muffiny z rabarbarem i kruszonką sprawdzają się doskonale jako przekąska do kawy, "coś słodkiego" do pracy/szkoły czy mały posiłek na pikniku.


Zdjęcie - Pełnoziarniste muffiny z rabarbarem i kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • 100 g masła
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki mleka
  • 2 łodygi rabarbaru + 2 łyżki cukru

Kruszonka:
  • 3 łyżki masła
  • 6 łyżek mąki
  • 3 łyżki cukru



Wykonanie:
Rabarbar umyć, nie obierać. Łodygi pokroić w niedużą kostkę, zasypać dwiema łyżkami cukru i odstawić aż puści sok.

Przygotować kruszonkę, rozcierając w palcach masło, cukier i mąkę, aż powstaną grudki. Wstawić kruszonkę do zamrażarki.

Masło rozpuścić, ostudzić. Do zimnego, ale płynnego masła dodać jajka i mleko - rozmieszać widelcem.
Obie mąki połączyć z cukrem, solą, proszkiem do pieczenia i sodą.
Do składników suchych dodać składniki mokre - wymieszać ciasto.



Ciasto przekładać do foremek na muffiny, do wysokości nieco ponad połowę. Na cieście ułożyć kawałki rabarbaru i posypać kruszonką.

Piec w 180 stopniach około 20-25 minut.

Zdjęcie - Pełnoziarniste muffiny z rabarbarem i kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Pełnoziarniste muffiny z rabarbarem i kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego !

Kategorie przepisów