Buraczane kaszotto
            A co to? Oto buraczane kaszotto w 30 minut! Delikatnie poddusiłam buraki w towarzystwie jabłek w czerwonym winie, następnie kasza pęczak powoli pęczniała w biulionie. W tym czasie warto zająć się resztą butelki Primitivo i usmażyć szałowe szałwiowe chipsy. Na koniec jeszcze czubata łyżka mascarpone, kilka kwaskowatych kaparów, posiekane orzechy włoskie i gotowe!
A jutro pokażę jak przemienić kaszotto w KASZANCINI – chrupiące arancini z ciągnącym się serem.
Buraczane kaszotto
- czerwona cebula
 - ząbek czosnku
 - 2 łyżki oliwy
 - 3 łyżki masła
 - 350 g buraków
 - jabłko
 - garść listków szałwii (można pominąć lub zastąpić rozmarynem)
 - 2 szklanki suchej kaszy pęczak
 - szklanka czerwonego wina
 - 3 szklanki bulionu warzywnego lub wody
 - łyżka octu balsamicznego
 - łyżka miodu
 - 2 łyżki mascarpone
 - 70 g pecorino lub parmezanu
 - garść orzechów włoskich
 - sól, pieprz
 
Chipsy szałwiowe
- listki szałwii
 - oliwa
 
- Na oliwie podsmażamy czerwoną cebulę. Dodajemy starte na grubych oczkach obrane buraki oraz jabłko. Dorzucamy posiekany drobno czosnek.
 - Po kilku minutach podsmażania dodajemy masło i wsypujemy suchą kaszę, mieszamy, krótko podsmażamy.
 - Wlewamy czerwone wino i czekamy aż odparuje. Następnie dodajemy 3 szklanki gorącego bulionu lub wrzącej wody.
 - Zmniejszamy ogień i dusimy kaszotto przez 25 minut, od czasu do czasu mieszając.
 - W tym czasie na oliwie podsmażamy listki szałwii, czekamy aż staną się chrupiące, odsączamy z tłuszczu przy pomocy ręcznika papierowego.
 - Przyprawiamy octem balsamicznym i miodem, mieszamy. Dorzucamy 3/4 tartego sera, kapary, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dodajemy mascarpone i dokładnie mieszamy.
 - Wierzch risotto dekorujemy łyżeczką mascarpone, posiekanymi orzechami i chipsami szałwiowymi.