Patatas alioli – sałatka z ziemniaków w czosnkowym sosie

Patatas alioli – sałatka z ziemniaków w czosnkowym sosie

 

Ziemniaki i majonez – czy to nie duet doskonały? Zapewne większości z nas kojarzy się to z belgijskimi frytkami, ale wiedzą o tym również Hiszpanie, którzy jak nikt inny lubują się w kulinarnej prostocie. Oto bowiem stworzyli sałatkę idealną – patatas alioli, która może nie jest szczytem wyrafinowania, ale czy jako tapas do piwa potrzebujemy czegoś wyszukanego? Myślę, że nie!

Patatas alioli, czyli sałatka z ziemniaków w czosnkowym sosie to prosta przystawka, która stanowi idealny dodatek do dań. Jej przygotowanie jest banalnie proste. Ziemniaki gotujemy w mundurkach, a następnie kroimy jakby od niechcenia nożem na nierówne kawałki. Nie powinny to być plasterki, gdyż zależy nam na tym, aby każda cząstka patata zanurzona była w idealnej kremowej emulsji.

Więcej trudności może sprawić ukręcenie alioli, ale w gruncie rzeczy wystarczy tylko trochę siły, albo dobry blender, chociaż z nim byłbym ostrożny, bo oliwa z oliwek nie lubi długiego miksowania i może stać się wtedy gorzka. Najlepsze alioli uzyskamy, ucierając najpierw ząbki czosnku w moździerzu z odrobiną soli, a następnie łącząc je z żółtkiem i sokiem z cytryny. Później wystarczy kilka minut ucierania masy rózgą przy powolnym dolewaniu oliwy, aż powstanie gęsty sos o konsystencji budyniu. Do alioli warto użyć łagodnej oliwy, bądź połączyć ją z olejem słonecznikowym lub rzepakowym. Sos ten ma mieć przede wszystkim aromat czosnku z lekką nutą cytryny i świeżością oliwy. Jedno jest pewne – domowe alioli nie ma sobie równych i jeśli chcecie przygotować dobrą sałatkę, to nawet nie myślcie o wymieszaniu klasycznego polskiego majonezu z czosnkiem, bo to nie będzie to samo.

Zdjęcie - Patatas alioli – sałatka z ziemniaków w czosnkowym sosie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Patatas alioli – sałatka z ziemniaków w czosnkowym sosie

Ilość porcji: 6-8
Czas przygotowania: 15 minut Czas gotowania: 30 minut 30 minut

Składniki na Patatas alioli:

  • 1,5 kg ziemniaków
  • 8 ząbków czosnku
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • ok. 150-200 ml łagodnej oliwy z oliwek (można połączyć pół na pół z olejem słonecznikowym lub rzepakowym)
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól

Jak przygotować Patatas alioli?

  1. Ziemniaki umyj, wrzuć do garnka i zalej wodą. Gotuj przez ok. 30-40 minut, aż będą miękkie. Następnie odcedź i odstaw do wystudzenia.
  2. Ząbki czosnku utrzyj w moździerzu wraz z łyżeczką soli. Pastę czosnkową przełóż do miski i dodaj sok z cytryny.
  3. Jajko sparz wrzątkiem i samo żółtko wrzuć do miski. Wlej odrobinę oliwy i wymieszaj rózgą do połączenia.
  4. Następnie powoli wlewając oliwę, cały czas ucieraj. Masa po chwili powinna zemulgować, tworząc gęsty majonez.
  5. Ziemniaki obierz ze skórek i pokrój na kawałki podobnej wielkości. Przełóż do salaterki, dodaj gotowe alioli i wymieszaj. Opcjonalnie dopraw większą ilością soli. Sałatkę posyp drobno posiekaną natką pietruszki.

Zrobiłeś/zrobiłaś ten przepis?Pochwal się efektami i otaguj mnie na Instagramie: @food_squareZdjęcie - Patatas alioli – sałatka z ziemniaków w czosnkowym sosie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów