Pasztet z selera z grzybami leśnymi z mąką z lnu
Mój ulubiony warzywny pasztet.
duży seler korzeniowy - 1 szt.
suszone grzyby 40 gram - 1 opakowanie ( u mnie prawdziwki)
liść laurowy - 1 szt.
ziele angielskie - 3 szt.
jaja - 3 szt.
mąka z lnu - 1 szklanka
pestki słonecznika - 1 garść
cebula biała - 1 szt.
olej - 2 łyżki
pieprz - 1 szczypta
Selera ugotuj do miękkości w osolonej wodzie z liściem laurowym i zielem angielskim. Namocz grzyby i obgotuj.Cebulę pokrój w kostkę, zeszklij na oleju, wystudź. Kiedy seler wystygnie obierz ze skórki, potnij na mniejsze części i przepuść przez maszynkę wraz z grzybami, cebulką ( ja użyłam rozdrabniacza). Od żółtek oddziel białka i ubij je na sztywno. Żółtka dodaj do masy selerowo- grzybowej i wymieszaj. Dopraw pieprzem i ewentualnie solą, wmieszaj mąkę z lnu. Na koniec dodaj ubite białka i delikatnie przemieszaj. Wlej do wysmarowanej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok 55 minut. Posyp pestkami słonecznika.
Podawaj z ogórkiem kiszonym, świeżym lub awokado:)