Pasztet warzywny z grzybami leśnymi
Wyszedł mi przepyszny pasztet i od razu zapisałam przepis. Przyjemnie grzybowy w smaku. Kremowa konsystencja. Myślę, że jest to jakiś sposób na wykorzystanie grzybów, które w tym roku niesamowicie obrodziły.
Ja ten pasztet polecam na Święta Bożego Narodzenia. Wypróbujcie i dajcie znać czy smakowało
2 marchewki
pietruszka korzeń
1/2 selera ( dużego lub mały)
1/2 szklanki zielonej soczewicy
1 batat
cebula
czosnek
olej
5-6 grzybów leśnych podgrzybków
sól i pieprz
liście laurowe
ziele angielskie
kmin rzymski
kolendra
gałka muszkatołowa
mielone siemię lniane 1 łyżka
Grzyby-jeśli suszone - umyć, namoczyć i ugotować 40 minut do miękkości. Świeże podgrzybki udusić na niewielkiej ilości oleju.Ugotować soczewicę bez soli (1:2). Czas gotowania 30 minut. Odcedzić.
Warzywa obrać pociąć w dużą kostkę. Rozgrzać łyżkę oleju, wrzucić warzywa ( wyjąć lisice laurowe i ziele angielskie), liście laurowe, ziele angielskie i dusić do miękkości ok 20 minut.
Kiedy warzywa będą miękkie przełożyć do malaksera. Dodać soczewicę, grzyby, czosnek, siemię lniane i resztę przypraw. Zmielić na jednolitą masę. Przełożyć do formy wyłożonej papierem. Papier wysmarować niewielką ilością oleju. Piec w 180 stopniach 40-45 minut. Wystudzić.