Paszteciki ze szpinakiem

Zdjęcie - Paszteciki ze szpinakiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Nie wiem jak być skromna przy tym przysmaku. Przetestowałam paszteciki na paru osobach i jedyne co słyszałam to ooooh i aaahhh. Faktycznie, połączenie szpinaku, ricotty, żurawiny i boczku to idealnie skomponowana całość. Pomysł podrzuciła mi przyjaciółka w wakacje mówiąc o tym, że podczas pobytu w Barcelonie jadła genialny szpinak z rodzynkami i boczkiem. Żurawina przypomina w smaku rodzynki, ale jednak ma w sobie coś więcej, coś czego nie da się jednoznacznie sprecyzować. Delikatność ricotty, słoność boczku, słodycz żurawiny, niby wykluczające się na wzajem składniki a jednak... swoją drogą przy robieniu ich cały czas zastanawiałam się nad jedną sprawą, czy ktokolwiek robi samodzielnie ciasto francuskie?


Paszteciki ze szpinakiem
[ 30 sztuk ]
- 550 g ciasta francuskiego (2 rolki)
- 450 g mrożonego szpinaku
- 250 g boczku
- 100 g suszonej żurawiny
- 250 g ricotty
- 2 ząbki czosnku
- 1 żółtko
- sól

Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Rozłóż ciasto francuskie i podziel na kwadraciki 6cm*6cm. Podsmaż szpinak na patelni, dodaj 2 wyciśnięte ząbki czosnku i delikatnie dosól ( nie przesadzaj, pamiętaj, że boczek doda słonego smaku). Przełóż szpinak do miski. Podsmaż pokrojony w małe kostki boczek nie dodając dodatkowego tłuszczu ( dostateczna ilość wytopi się z samego boczku) aż zbrązowieje. Dodaj boczek do miski ze szpinakiem. Do tej samej miski dodaj żurawinę. Odczekaj chwilę aż masa ostygnie i dodaj ricottę. Dobrze pomieszaj. Na środku kwadracika z ciasta francuskiego ułóż 2 łyżeczki masy i zaklej rogi tak aby przybrało kształt pieroga. Ułóż gotowe paszteciki na papierze do pieczenia i posmaruj roztrzepanym żółtkiem. Piecz przez ok. 20 minut.

Zdjęcie - Paszteciki ze szpinakiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Śliwka

Przepisy z tych kategorii

Polędwiczka wieprzowa nadziewana wiśniami

Polędwiczka wieprzowa nadziewa…

Kujawski Kujawski
Wielkanoc z Kujawskim

Biała kiełbasa pieczona w soku jabłkowym

Biała kiełbasa pieczona w soku…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Najlepsza zapiekanka ziemniaczana
2

Najlepsza zapiekanka ziemniacz…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Polędwiczka w sosie słodko-kwaśnym
2

Polędwiczka w sosie słodko-kwa…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Pie z jabłkiem i porem
1

Pie z jabłkiem i porem

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Schab duszony z porem i marchewką
2

Schab duszony z porem i marche…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Przepisy z tych kategorii

Galaretka drobiowa z brzoskwiniami

Galaretka drobiowa z brzoskwin…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Grzanki z kozim serkiem i chutneyem figowym
1

Grzanki z kozim serkiem i chut…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Nadughi - kulki serowe z miętą
1

Nadughi - kulki serowe z miętą

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Ślimaki z ciasta francuskiego z mozzarellą, suszonymi pomidorami i oliwkami
1

Ślimaki z ciasta francuskiego…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Inlagd sill - szwedzkie śledzie
2

Inlagd sill - szwedzkie śledzi…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Śledzie z pieczoną papryką i fetą
1

Śledzie z pieczoną papryką i f…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy