Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami

Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami

Zdjęcie - Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami 

Składniki:

  • 500 g pieczarek
  • 1 opakowanie (300 g) ciasta francuskiego
  • 1 cebula
  • 1 jajko + 1 łyżka mleka
  • 2 łyżki (30 ml) oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól i pieprz
  • czarnuszka, sezam lub suszone zioła do posypania pasztecików

Przygotowanie:

Pieczarki krótko opłukać w zimnej wodzie lub obrać. Pokroić na niewielkie kawałki. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać olej. Zeszklić na nim cebulę. Wrzucić pieczarki, posolić. Smażyć, aż wyparuje sok z grzybów. Na koniec doprawić pieprzem i (jeżeli jeszcze potrzeba) solą, wymieszać z natką pietruszki. Odstawić do całkowitego wystudzenia. Płat ciasta (ok. 42x26 cm) podzielić na 4 pasy wzdłuż krótszego boku. Na każdym pasie rozłożyć farsz pieczarkowy i mocno zlepić brzegi. Nafaszerowane i zlepione pasy ciasta ułożyć łączeniem do dołu. Każdy pas pokroić na 6 kawałków.

Paszteciki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować rozkłóconym jajkiem z łyżką mleka, posypać wybranymi dodatkami.

Piec w 200°C z termoobiegiem przez 20-22 min.

 

 

Przepis pochodzi z pelnytalerz.blogspot.com

Kategorie przepisów