Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Składniki:
- 500 g pieczarek
- 1 opakowanie (300 g) ciasta francuskiego
- 1 cebula
- 1 jajko + 1 łyżka mleka
- 2 łyżki (30 ml) oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól i pieprz
- czarnuszka, sezam lub suszone zioła do posypania pasztecików
Przygotowanie:
Pieczarki krótko opłukać w zimnej wodzie lub obrać. Pokroić na niewielkie kawałki. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać olej. Zeszklić na nim cebulę. Wrzucić pieczarki, posolić. Smażyć, aż wyparuje sok z grzybów. Na koniec doprawić pieprzem i (jeżeli jeszcze potrzeba) solą, wymieszać z natką pietruszki. Odstawić do całkowitego wystudzenia. Płat ciasta (ok. 42x26 cm) podzielić na 4 pasy wzdłuż krótszego boku. Na każdym pasie rozłożyć farsz pieczarkowy i mocno zlepić brzegi. Nafaszerowane i zlepione pasy ciasta ułożyć łączeniem do dołu. Każdy pas pokroić na 6 kawałków.
Paszteciki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować rozkłóconym jajkiem z łyżką mleka, posypać wybranymi dodatkami.
Piec w 200°C z termoobiegiem przez 20-22 min.
Przepis pochodzi z pelnytalerz.blogspot.com