Pasta z wędzonej makreli na grzance
Chrupiące śniadanie w 15 minut, grzanki z pastą z wędzonej makreli z kremowym serkiem i chrupiącymi dodatkami... na szybko, na śniadanie lub kolację, na przekąskę koktajlową, na raz :).
Czas przygotowania: 15 minut
Porcje: 9
Składniki:
Przygotowanie:
Czas przygotowania: 15 minut
Porcje: 9
Składniki:
- 9 kromek pieczywa tostowego,
- 2 łyżki masła,
- 1/2 wędzonej makreli,
- serek Philadelfia,
- 2 łyżki posiekanej czerwonej cebuli,
- 1 ogórek konserwowy posiekany,
- 1 łyżka majonezu,
- sok z cytryny,
- sól i pieprz,
- słonecznik,
- kiełki lub świeże zioła do przybrania.
Przygotowanie:
- Z pieczywa wyciąć krążki przy pomocy rantu cukierniczego lub szklanki, każdy kawałek posmarować roztopionym masłem z obydwu stron, włożyć do metalowej formy na muffiny formując koszyczek. Piec w 200 stopniach kilka minut (do zrumienienia).
- Serek wymieszać z majonezem, sokiem z cytryny, cebulą, ogórkiem i przyprawami. Dodać mięso ryby rozdrobnione widelcem (bez ości i skóry), wymieszać i ewentualnie doprawić do smaku.
- Słonecznik uprażyć na suchej patelni. Gorące grzanki napełnić pastą, posypać ziarnami słonecznika i kiełkami.