Pasta z pieczonej papryki i czerwonej soczewicy
Cztery razy w tygodniu jestem weganką, dwa razy wegetarianką w pozostałe dni jem ryby, czasem indyka i eko kurczaka.
Przez dwa lata nie jadłam mięsa. Ale ryby ... choć w tym przepisie nie ma, bardzo lubię!
1 szklanka czerwona soczewica
1 ok. łyżeczka sól
2 szt. papryki czerwonej
pestki słonecznika 1 łyżka
rozmaryn - kilka igiełek
1/2 łyżki papryka ostra
Papryki upiecz w piekarniku nastawionym na 190 stopni ok 1 godziny. Zdejmij skórkę, i oczyść z nasion.
Soczewicę ugotuj według przepisu ale wlej mniej wody niż sugerują receptury na opakowaniu. Ugotowaną wystudź na sicie. Soczewicę, paprykę i przyprawy zmiksuj na pastę. Potem dodaj posiekany rozmaryn i pestki słonecznika ( ja krótko je podprażyłam). Słodź w lodówce. Pasta dobra jest z pieczywem i warzywami np. z kawałeczkami marchewki lub selerem naciowym.
PS. Dla wzmocnienia smaku dodałam 1 łyżeczkę węgierskiej papryki z tuby.