Pasta z makreli z jajkami i ogórkiem
            Pasta z makreli z jajkami i ogórkiem to moja ulubiona pasta z wykorzystaniem właśnie tej ryby. Doskonała na śniadanie lub kolację.

Składniki na pastę z makreli z jajkami i ogórkiem:
- 1 op. filetu z wędzonej makreli (lub wędzona makrela w całości)
 - 2-3 jajka
 - 2 ogórki kiszone
 - 1-2 łyżki majonezu kieleckiego
 - posiekana dymka/szczypiorek
 - przyprawa suszone pomidory z czosnkiem niedźwiedzim
 - sól, pieprz
 
Jak zrobić pastę z makreli z jajkami i ogórkiem?
Jajka gotujemy na twardo, po obraniu kroimy je w drobną kostkę lub rozgniatamy widelcem.
Kiszone ogórki kroimy w dosyć drobną kostkę.
Filet z makreli dzielimy na mniejsze kawałki (usuwamy skórę i ości).
Wszystkie składniki umieszczamy w misce. Dodajemy majonez oraz przyprawy. Dokładnie mieszamy. Posypujemy posiekaną dymką (lub mieszamy ją wcześniej z pozostałymi składnikami).
 