Pasta z dyni i czerwonej soczewicy


Polubiliśmy wszelkie wegańskie pasty i hummusy, które są fajną alternatywą dla kanapkowych smarowideł. Jesienią warto przygotować taką kanapkową pastę z dodatkiem dyni. Muszę przyznać się do tego, że dynia to moje ulubione jesienne warzywo i przemycam ją wszędzie, gdzie się da. Poza dynią ważnym składnikiem prezentowanego smarowidła jest czerwona soczewica, która jest źródłem dobrze przyswajalnego białka roślinnego, a także obniżającego ciśnienie krwi potasu oraz kwasu foliowego. Dla podkręcenia smaku odrobiną pikanterii dodałam do pasty sos Sambal Oelek. Jest to ostry indonezyjski sos z papryczek chili, ale jeśli nie macie go w swoich zapasach, w tym przepisie możecie zastąpić go świeżą lub suszoną papryczką chili. Koniecznie dodajcie jeszcze suszone pomidory, które wzbogacą smak pasty naturalnym umami. Dodajcie jeszcze podsmażoną cebulkę, czosnek, kumin i curry. Możecie też poeksperymentować z innymi przyprawami. Pamiętajcie, że poza właściwościami zapachowo-smakowymi, przyprawy działają antybakteryjnie, przeciwzapalnie i antyoksydacyjnie. Idealnie jeśli posmarujcie taką pastą zdrowe, pełnoziarniste pieczywo, tu odsyłam Was do przepisu na chleb żytnio-orkiszowy na zakwasie. Miłego dnia!
Zdjęcie - Pasta z dyni i czerwonej soczewicy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki:
200 g puree z pieczonej dyni (przepis)
1 duża cebula
5 suszonych pomidorów z oliwy
1 ząbek czosnku
1/2 szklanki czerwonej soczewicy
2 łyżeczki sosu Sambal Oelek
1 łyżeczka kuminu
1 łyżeczka curry
sól
pieprz
Przygotowanie:
Soczewicę przepłukujemy na sitku pod bieżącą wodą, następnie gotujemy do miękkości. Cebulę i czosnek drobno kroimy i smażymy na oleju ze słoika z suszonymi pomidorami. Pomidory drobno kroimy i dodajemy na patelnię. Dodajemy utarty w moździerzu kumin (możemy go wcześniej podprażyć na suchej patelni), sos Sambal Oelek, curry, puree z dyni i ugotowaną soczewicę. Wszystko razem mieszamy, przyprawiamy solą i pieprzem. Jeśli chcemy aby pasta była idealnie gładka możemy zmiksować ją blenderem. Dobrze smakuje z pieczywem ale możemy nią posmarować naleśniki lub podać jako dodatek do krakersów lub innych "chrupkości".
Zdjęcie - Pasta z dyni i czerwonej soczewicy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Zdjęcie - Pasta z dyni i czerwonej soczewicy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Pasta z dyni i czerwonej soczewicy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Hummus z pieczonym batatem

Hummus z pieczonym batatem

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Hummus z czarnej fasoli i pieczonego czosnku
2

Hummus z czarnej fasoli i piec…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Pasta jajeczna z tuńczykiem i porem

Pasta jajeczna z tuńczykiem i…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

‚Pesto’ z liści rzodkiewki. Zero waste cooking!

‚Pesto’ z liści rzodkiewki. Ze…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Pasta ze słonecznika: wegański twarożek
1

Pasta ze słonecznika: wegański…

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Pasta jajeczna z szynką i serem
1

Pasta jajeczna z szynką i sere…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Przepisy z tych kategorii

Zupa z żółtej soczewicy z pestkami dyni
2

Zupa z żółtej soczewicy z pest…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Zupa z soczewicą i dynią piżmową
1

Zupa z soczewicą i dynią piżmo…

Beti Beti
kruche babeczki

Zupa krem z zielonej soczewicy

Zupa krem z zielonej soczewicy

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

Pasta z żółtej soczewicy z orzechami, suszonymi pomidorami i wędzonym twarogiem
2

Pasta z żółtej soczewicy z orz…

alicja w krainie garów alicja w krainie garów
Alicja w krainie garów...

Aromatyczna zupa z jagnięciny z ciecierzycą i zieloną soczewicą

Aromatyczna zupa z jagnięciny…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Pasta z czerwonej soczewicy dla maluchów
1

Pasta z czerwonej soczewicy dl…

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście