Pasta z awokado i serka kanapkowego
Polecam pastę z awokado i serka kanapkowego. Idealnie smakuje z bagietką. Przepis prosty i szybki – znajdziecie go poniżej.
Nie każdy wie, że oleje Kujawski tłoczone na zimno posiadają mnóstwo substancji odżywczych, które naturalnie występują w ziarnach i pestkach.
Oleje te posiadają charakterystyczny smak i aromat:
- olej lniany to źródło kwasów omega-3
- olej rzepakowy zawiera witaminy E i K oraz omega-3
- olej słonecznikowy jest źródłem witaminy E
- olej z pestek dyni posiada wysoką zawartość tłuszczów nasyconych.
Wprowadzając do diety oleje tłoczone na zimno dostarczamy organizmowi szereg substancji odżywczych.
Składniki na pastę z awokado i serka kanapkowego:
- 150 g sera kanapkowego półtłustego
- 1 awokado
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka oleju Kujawski rzepak tłoczony na zimno
- 2 ząbki czosnku
- pieprz
- zielona cebulka
Jak zrobić pastę z awokado i serka kanapkowego?
Ser kanapkowy pokroić w kostkę, przełożyć do wysokiego naczynia, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojone w kostkę awokado, sok z cytryny, olej Kujawski rzepak tłoczony na zimno oraz pieprz.
Całość dobrze zblendować. Sól nie jest potrzebna, gdyż ser sam w sobie jest słony.
Do ozdoby pasty z awokado i serka pasuje świeża zielona cebulka.
Liczba porcji: 2
Czas przygotowania: 10
Stopień trudności: prosty przepis