Pasta z awokado i serka kanapkowego

Pasta z awokado i serka kanapkowego

Zdjęcie - Pasta z awokado i serka kanapkowego - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Polecam pastę z awokado i serka kanapkowego. Idealnie smakuje z bagietką. Przepis prosty i szybki – znajdziecie go poniżej.

Nie każdy wie, że oleje Kujawski tłoczone na zimno posiadają mnóstwo substancji odżywczych, które naturalnie występują w ziarnach i pestkach.

Oleje te posiadają charakterystyczny smak i aromat:

  • olej lniany to źródło kwasów omega-3
  • olej rzepakowy zawiera witaminy E i K oraz omega-3
  • olej słonecznikowy jest źródłem witaminy E
  • olej z pestek dyni posiada wysoką zawartość tłuszczów nasyconych.

Wprowadzając do diety oleje tłoczone na zimno dostarczamy organizmowi szereg substancji odżywczych.

Składniki na pastę z awokado i serka kanapkowego:

  • 150 g sera kanapkowego półtłustego
  • 1 awokado
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka oleju Kujawski rzepak tłoczony na zimno
  • 2 ząbki czosnku
  • pieprz
  • zielona cebulka

Zdjęcie - Pasta z awokado i serka kanapkowego - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jak zrobić pastę z awokado i serka kanapkowego?

Ser kanapkowy pokroić w kostkę, przełożyć do wysokiego naczynia, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojone w kostkę awokado, sok z cytryny, olej Kujawski rzepak tłoczony na zimno oraz pieprz.

Całość dobrze zblendować. Sól nie jest potrzebna, gdyż ser sam w sobie jest słony.

Do ozdoby pasty z awokado i serka pasuje świeża zielona cebulka.

 

Liczba porcji: 2
Czas przygotowania: 10
Stopień trudności: prosty przepis

Kategorie przepisów