Pasta warzywna na grzance

Zdjęcie - Pasta warzywna na grzance - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pasta warzywna na grzance - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pasta warzywna na grzance - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pasta warzywna na grzance - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pasta warzywna na grzance - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pasta warzywna na grzance - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pasta warzywna na grzance - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pasta warzywna na grzance - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pasta warzywna na grzance - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pasta warzywna na grzance - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pasta warzywna na grzance - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pasta warzywna na grzance - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pasta warzywna na grzance - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pasta warzywna na grzance - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiSkładniki

  • 300 g pomidorów
  • 200 g dyni bez skóry
  • 200 g białej fasoli (wcześniej ugotowanej lub z puszki)
  • 6 kromek pieczywa
  • 5 filecików anchois (opcjonalnie)
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju Kujawski 3 ziarna
  • 3 łyżki czerwonej cebuli
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • ½ łyżeczki mielonego kminku
  • ½ łyżeczki cukru
  • chilli w proszku
  • sól

do podania:

  • 40 g uprażonych orzechów (piniowych, laskowych lub włoskich)
  • 3 łyżki natki pietruszki

Przygotowanie

Pomidory sparz, obierz, usuń piętkę i gniazda nasienne, pokrój w kostkę.

 

Rozgrzej na patelni 2 łyżki Kujawskiego 3 ziarna razem z tymiankiem, dodaj drobno posiekaną dynię i smaż na średnim ogniu przez 10 min. W połowie czasu smażenia dodaj cukier, szczyptę soli i sok z cytryny. Zdejmij dynię z patelni.

 

Wlej na patelnię pozostały olej, zeszklij posiekaną cebulę, dodaj czosnek, pomidory i posiekane anchois. Smaż mieszając, do odparowania płynu.

 

Warzywa i przyprawy połącz ze sobą, zblenduj na gładką masę i dopraw do smaku solą oraz chilli.

 

Pieczywo posmaruj odrobiną Kujawskiego 3 ziarna i zrumień na patelni lub opiecz w piekarniku. Posmaruj pieczywo pastą, a wierz posyp posiekaną natką pietruszki i prażonymi orzechami.

 

Porada:

Warzywa sezonowe możesz komponować wg. własnych upodobań, np. dynię zastąpić selerem, marchewką, topinamburem, bakłażanem lub cukinią, a świeże pomidory odsączonymi pomidorami z puszki. Przygotowując pastę na lunch do pracy zamiast surowego czosnku (jeśli przeszkadza Ci jego aromat) dodaj łyżeczkę suszonego czosnku niedźwiedziego.

 

Łatwo przyswajalne przez organizm białko roślinne, olej Kujawski 3 ziarna - zawierający kwasy omega-3 i wit. E i K, oraz warzywa sezonowe. To wszystko w prostej paście kanapkowej, którą równie dobrze można podać jako dip do surowych, pieczonych lub gotowanych warzyw.

 

 

Przepis pochodzi z szczyptasmaq.blogspot.com

 

Kategorie przepisów

Podobne przepisy