Pasta twarogowo-tuńczykowa (zgodna z MM)

Pasta twarogowo-tuńczykowa (zgodna z  MM)

Jest to już trzecie smarowidło na kanapki na moim blogu z tuńczykiem w roli głównej (dwa poprzednie znajdziecie tutaj: z fetą oraz z selerem naciowym). Tym razem towarzyszą mu twaróg oraz przecier pomidorowy. Pasta wyszła smaczna, aczkolwiek w dalszym ciągu numerem jeden jest jak dla mnie ta z fetą. Na razie żadna inna nie dorasta jej do pięt :)
Przepis na tą pastę znalazłam na forum Zuzla.  Jest to idealny pomysł na węglowodanowe śniadanie na diecie Montignaca.

Zdjęcie - Pasta twarogowo-tuńczykowa (zgodna z  MM)  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:
  • kostka (ok.200g) chudego twarogu 0% tłuszczu
  • puszka tuńczyka w sosie własnym
  • przecier pomidorowy (u mnie niecała łyżka)
  • szczypiorek lub cebulka (u mnie pokrojona cebulka i natka pietruszki)
  • czosnek (u mnie dwa ząbki)
  • przyprawy wedle gustu (dałam sól,dużo pieprzu i trochę papryki)
Wykonanie:

Tuńczyka odsączyć z zalewy. Cebulę oraz natkę pietruszki drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Twaróg wymieszać z tuńczykiem oraz posiekanymi składnikami. Dodać przecier. Wszystko dokładnie wymieszać na pastę. Doprawić do smaku. Gotową pastą posmarować pieczywo. Smacznego :)

Kategorie przepisów