Pasta jajeczna z awokado i chili

Pasta jajeczna z awokado i chili

Zdjęcie - Pasta jajeczna z awokado i chili - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Stawiam na wartościowe śniadanie i lekkie obiady. Stąd dziś propozycja śniadaniowa, a dokładnie – pyszna pasta kanapkowa. Jaka? Pasta jajeczna z awokado i chili wzbogacona w lniany olej Kujawski tłoczony na zimno.

Czy wiecie, że ten olej ma 40 razy więcej kwasów omega-3 niż oliwa z oliwek? Samo zdrowie! Warto więc dodawać go do sałatek, past czy dressingów.

Składniki na pastę jajeczną z awokado i chili:

  • 5 jajek ugotowanych na twardo
  • 1 awokado
  • ok. 1/2 papryczki chili
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 2 łyżeczki oleju Kujawskiego lnianego tłoczonego na zimno
  • garść natki pietruszki
  • sól i pieprz do smaku 

Jak przygotować pastę jajeczną z awokado i chili?

✅️ Ugotowane jajka obieramy i kroimy w kosteczkę.

✅️ Z awokado usuwamy pestkę i również kroimy w kosteczkę, po czym dodajemy do jajek.

✅️ Świeże chili kroimy w plasterki, natkę pietruszki siekamy drobno i wrzucamy do masy jajecznej. Dodajemy musztardę, lniany olej Kujawski i przyprawy. Całość mieszamy do połączenia składników i mamy gotową pastę jajeczna z awokado oraz chili.

Zdjęcie - Pasta jajeczna z awokado i chili - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów