Pasta jajeczna z awokado i chili
Stawiam na wartościowe śniadanie i lekkie obiady. Stąd dziś propozycja śniadaniowa, a dokładnie – pyszna pasta kanapkowa. Jaka? Pasta jajeczna z awokado i chili wzbogacona w lniany olej Kujawski tłoczony na zimno.
Czy wiecie, że ten olej ma 40 razy więcej kwasów omega-3 niż oliwa z oliwek? Samo zdrowie! Warto więc dodawać go do sałatek, past czy dressingów.
Składniki na pastę jajeczną z awokado i chili:
- 5 jajek ugotowanych na twardo
- 1 awokado
- ok. 1/2 papryczki chili
- 2 łyżeczki musztardy
- 2 łyżeczki oleju Kujawskiego lnianego tłoczonego na zimno
- garść natki pietruszki
- sól i pieprz do smaku
Jak przygotować pastę jajeczną z awokado i chili?
✅️ Ugotowane jajka obieramy i kroimy w kosteczkę.
✅️ Z awokado usuwamy pestkę i również kroimy w kosteczkę, po czym dodajemy do jajek.
✅️ Świeże chili kroimy w plasterki, natkę pietruszki siekamy drobno i wrzucamy do masy jajecznej. Dodajemy musztardę, lniany olej Kujawski i przyprawy. Całość mieszamy do połączenia składników i mamy gotową pastę jajeczna z awokado oraz chili.