Pasta jaglana z czerwonej fasoli
Kolejna pasta do chleba powstała na bazie kaszy jaglanej i czerwonej fasoli. Musi być dobrze przyprawiona czosnkiem wtedy jest naprawdę smaczna pomimo, że wyglądem jakoś nie zachęca. Doskonale smakowała z pomidorami i kiełkami rzodkiewki.
Składniki:
- szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 2 ząbki czosnku
- 1 mała cebula
- ok. 50 ml oliwy
- olej
- sól, pieprz
Na patelni rozgrzać olej, wrzucić pokrojoną cebulę, delikatnie podsmażyć. Do wysokiego naczynia włożyć przestudzoną cebulę, kaszę jaglaną, osączoną puszkę fasoli oraz czosnek. Wszystko dokładnie zmiksować na gładką masę. W trakcie miksowania cienkim strumieniem wlewać oliwę, do uzyskania idealnej konsystencji. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Przełożyć do miseczki i schłodzić.
Smacznego:)